ČO ŠKODÍ VIAC? Slnečné ŽIARENIE alebo opaľovacie KRÉMY? Ošetrovanie pokožky a opaľovanie bez rizika

ID-100114887

obrázok so súhlasom marin / FreeDigitalPhotos.net

Po tohtoročnej, takmer nekonečnej zime sme konečne mohli dychtivo nastaviť naše líca prvým slnečným lúčom. V tú chvíľu každý z nás iste cítil ich blahodarné účinky, a to nielen na tele, ale aj na duši.

Na fyzickej úrovni vzniká v tele vďaka slnečnému žiareniu vitamín D, ktorý hrá veľmi významnú úlohu pri vstrebávaní fosforu a vápnika, čím okrem iného posilňuje naše kosti. Navyše má pozitívny vplyv na srdce a celú obehovú sústavu, reguluje krvný tlak. V tomto prípade pretrvávajú účinky aj niekoľko dní. Pobyt na slniečku poteší aj ľudí, ktorých často bolia svaly alebo kosti, pretože prehriatie tela upokojuje bolestivé stavy. V obmedzenom množstve môže byť opaľovanie prospešné aj pre našu pokožku, často aj v prípadoch, keď trpíme nejakým kožným ochorením.

Slnečný svit má veľký význam aj na psychiku človeka, pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu. Vďaka slnečným lúčom vzniká v tele serotonín, ktorý sa nazýva hormónom dobrej nálady.

ČO ŠKODÍ VIAC: slnečné ŽIARENIE alebo opaľovacie KRÉMY?

S postupujúcim časom a prichádzajúcim letom by sme rovnako ako každý rok mali starostlivo zvážiť, kde ležia hranice toho, kedy je pre nás slnko dobrým sluhom, a kedy začína byť zlým pánom. Ak sa spálime, naša koža veľmi rýchlo starne, vznikajú vrásky a exponenciálne rastie riziko vzniku melanómu kože, jednej z najzhubnejších foriem rakoviny.

U každého z nás je citlivosť na slnko iná. Ale každý iste pozná ten moment, keď už bolo slniečka dosť a lepšie je zvoliť ústup do tieňa, pridať nejaký ten kus oblečenia, ktoré dostatočne chráni všetky dôležité partie, alebo zvoliť ochranný prostriedok v podobe opaľovacieho krému s ochranným faktorom.

Práve posledná z vyššie menovaných možností sa často javí ako jediné celkom bezpečné a bezvýhradné riešenie. V skutočnosti však existuje mnoho otázok a faktov, nad ktorými sa treba v súvislosti s používaním opaľovacích krémov vážne zamyslieť. Predovšetkým sa v poslednom čase začína aj v odborných kruhoch objavovať mnoho pochybností. Nezriedka sa autori niektorých článkov a štúdií dokonca pýtajú, či viac škodí nadmerné množstvo slnka, alebo niektoré zložky krémov s vysokým ochranným faktorom.

Ochranné faktory dnes delíme na dva základné typy:

  1. látky, ktoré pôsobia ako fyzikálna bariéra
  2. látky, ktoré chemicky absorbujú UV žiarenie

Z prvej skupiny sa najviac používajú dve látky – oxidy zinka a titánu. Sú chemicky a biologicky neaktívne, inertné, a teda ani nedráždia a nespôsobujú alergické reakcie. Ich účinok je daný rozptýlením dopadajúceho svetla. Ich nevýhoda spočíva v tom, že sa nimi dajú dosiahnuť iba pomerne nízke ochranné faktory.

Látky z druhej skupiny poskytujú vysoký faktor, ale sú chemicky a biologicky aktívne a majú niektoré pomerne závažné nežiaduce účinky:

  1. Produkujú voľné radikály – predovšetkým benzofenón, ktorý sa aktivuje slnečným žiarením, ktoré ho štiepi na voľné radikály. Tie potom reagujú s ďalšími molekulami a poškodzujú tuky, bielkoviny a DNA buniek, čím spôsobujú starnutie kože a môžu byť faktorom vzniku bunkových nádorových zmien.
  2. Narúšajú hormonálnu rovnováhu – najmä oxybenzón, avobenzón, octocrylén, methoxycinnamát.
  3. Môžu spôsobovať alergické reakcie a podráždenie pokožky.

Ďalším faktom, ktorý treba vziať do úvahy, je vlastnosť samotnej kože. Dlhý čas pretrvávalo všeobecné presvedčenie, že koža slúži ako prirodzená bariéra, a to vlastne takmer proti všetkému. Poznatky posledných rokov však tento pohľad zásadne menia. Dnes už vieme, že koža nás môže síce čiastočne ochrániť pred “zlým počasím”, ale z hľadiska prieniku jednotlivých molekúl a častíc funguje celkom bezchybne. V podstate sa dá povedať, že rovnako úspešne ako perorálne podávanie (na tomto princípe je založené fungovanie nikotínových náplastí, niektorých druhov antikoncepcie a v neposlednom rade aj Pentagramu® krémov Energy). V tomto kontexte celkom trefne vyznieva porekadlo, “nepoužívaj na telo nič, čo by si sám nezjedol”.

Vďaka uvedenému princípu preniká väčšina chemických filtrov do hlbších štruktúr kože, v ktorých zotrvávajú, pretože nemajú schopnosť prirodzene sa z kože vylúčiť.

Vzácny olej, ktorý dokáže účinne chrániť pokožku po celý deň

Stopercentný, za studena lisovaný olej z malinových semien. Bez konzervačných látok a umelých farbív. Má veľmi silný protizápalový a antioxidačný účinok. Je bohatý na vitamín E, vďaka ktorému bráni stárnutiu pokožky a úspešne chráni proti UV žiareniu.

Dermaton gel nielen po opaľovaní

dermaton_gel

Nový Dermaton gel je ,,namiešaný“ z rady prospešných prírodných ingrediencí, ktoré zaištujú pokožke hydratáciu, ochranu a tak potrebnú regeneráciu. Je určený predovšetkým k aplikácii na pokožku po opaľovaní a pre prípady, kedy je pokožka vplyvom slnečného žiarenia alebo z iného dôvodu precitlivelá. Veľmi dobre sa znáša ľahko rozotiera, čo je dôležité obzvlášť vo chvíľach, keď to preženieme s opaľovaním a dotyky na koži nie sú práve najpríjemnejšie. Dermaton gel sa bez zbytku vstrebáva, je možné ho aplikovať niekoľkokrát po sebe, a tak dochádza k príjemnému, rýchlemu ochladeniu, skľudneniu a úľave. Dermaton gel pôsobí proti starnutiu pokožky a vzniku i rozvoju vrások. Optimalizuje rovnomerné odbúravanie tukových buniek a je účinný proti celulitíde. Má protizápalový efekt. Pokožku zvláčňuje a zaisťuje jej hebkosť a pružnosť. Neobsahuje žiadny UV faktor, preto nie je vhodný ako ochranný prostriedok pri opaľovaní.
Dermaton gel

  • na podráždenú a precitlivelú pokožku
  • po opaľovaní
  • proti starnutiu pokožky, tvorbe vrások
  • pri hojení kože
  • pri alergických kožných prejavoch
  • proti celulitíde

Dermaton oil: hebká pleť počas celého roka

dermaton_oil-800x800

Našu pokožku denne vystavujeme zvýšenej záťaži vďaka prostrediu, v ktorom žijeme. V dôsledku toho je menej odolná a precitlivená. Pre jej zdravý a svieži vzhľad je najvhodnejšie používať prírodné prostriedky, ktoré neobsahujú zbytočné chemické zlúčeniny a ďalšie umelo vyrábané látky.

Spoločnosť Energy vám preto onedlho prinesie novinku – prvý prípravok z nového kozmetického radu DERMATON. Ide o pleťový olej Dermaton oil, ktorý vďaka svojmu prírodnému zloženiu, šetrnému pôsobeniu a do hĺbky siahajúcemu účinku, pokožku prirodzene zjemňuje, ochraňuje a vyživuje. 

Ochráni, rozjasní, pohladí pleť

Dermaton oil je prírodný, ľahko sa vstrebávajúci olej, vhodný na dennú regeneráciu suchej a normálnej pokožky. Obsahuje olej z ryžových klíčkov, rakytníkový a jojobový olej, lecitín a éterické oleje, z ktorých najvýznamnejší je levanduľový olej a silica tymiánu.

Dermaton oil účinkuje pri upokojení pokožky a jej obnovovaní po tom, ako bola vystavená nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia alebo slnečnému žiareniu. Tlmí bolesť pri popáleninách 1. stupňa (sčervenanie pokožky) a odstraňuje svrbenie pri hojení kože. Zrýchľuje regeneráciu jej hlbších vrstiev a zároveň ju chráni proti nadmernému vysychaniu. Olej je bohatý na obsah karotenoidov, vitamínu A, E, nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov – najvýznamnejším z nich je gamma-oryzanol.

Tieto látky pôsobia na znižovanie množstva voľných radikálov v koži, ktoré vznikajú následkom slnečného ožiarenia. Tým zabraňujú jej predčasnému starnutiu. Rakytníkový olej aktivizuje melanocyty, t.j. zrýchľuje tvorbu pigmentu po opaľovaní.

Jojobový olej vytvára na povrchu kože ochranný film, ktorý spôsobuje, že pokožka je odolnejšia voči mechanickému namáhaniu a vplyvu chemických látok. Tento ochranný film spolu s éterickými olejmi čiastočne pôsobí aj pri odpudzovaní vonkajších parazitov, vrátane bodavého hmyzu.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
12 001 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme