AHCC – pomocná látka zvyšujúca účinnosť liečby rakoviny a iných chorôb

ID-100193365

obrázok so súhlasom khunaspix / FreeDigitalPhotos.net

AHCC (Active Hexose Correlated Compound) je nutriční produkt pocházející z léčivých hub fermentovaný v rýžových otrubách. Je používán na více než 700 klinikách a nemocnicích v Japonsku, především jako pomocná látka zvyšující účinek léčby rakoviny. AHCC využívají lékaři v tomto medicínském kontextu bez váhání, jelikož AHCC je zkoumáno stejně jako další tradiční předepisované léky.

Kvalita kontroly AHCC je natolik přísná, že by mělo být spíše klasifikované jako licencované farmaceutikum. Výrobce ale věří, že tato klasifikace by limitovala jeho dostupnost a dosažitelnost mnoha lidem v Japonsku – zdravým lidem, kteří jej používají jako prevenci či díky jeho variabilitě také k dalšímu širšímu použití. Jelikož jde o potravinu, i když je AHCC v kapslích, je naprosto bezpečné pro každého, kdo ho užívá včetně dětí, zvířat, oslabených seniorů a pacientů, kteří podstupují operaci. AHCC je na houbách založený doplněk stravy s vlastnostmi, které jsou jasně odlišné od ostatních potravin založených na houbách dostupných na trhu. Od vývoje AHCC a od jeho objevení se na trhu uběhly více než dvě dekády.

Nasledovní články prozkoumávají AHCC do hloubky a vysvětlují, jak a v jaké šíři se používá na klinikách v Japonsku a v jiných částech světa, sondují jeho bezpečnost, odhalují jak se AHCC vyrábí a zkoumá vědecké důkazy podporující jeho pozoruhodnou mnohostrannost a jeho silnou účinnost pro velkou šíři nejrůznějších potíží. Abychom se rozhodli pro tu nejvhodnější zdravotní péči, je pro každého z nás životně důležité porozumět svému těla a stavu jeho zdraví či nemoci.  Léčba využívající pouze tradiční léky s jejich nevyhnutelnými škodlivými vedlejšími efekty nastoluje otázku, zda rozhodnutí o léčbě by měl dělat lékař či pacient. Pacienti se často ptají, zda existuje nějaká alternativa nebo vhodná pomocná léčba pro daný konkrétní případ. AHCC díky jeho bezpečnosti, účinnosti a souhrnu vědeckých důkazů podporujících jeho používání se jeví jako bezpečná volba pro téměř každého s jejich potížemi. Články vám AHCC představí a rozšíří vaše znalosti o jeden z nejdůležitějších doplňků stravy k dostání na dnešním trhu.

AHCC fin Mycelcaps – výživový doplnok – 80 kaps.

Klinické a laboratórne dôkazy pre účinnosť AHCC
AHCC bolo úspešne použité pri liečbe nasledujúcich zdravotných okolností:
• Rakovina: pečeň, prsníky, prostata, žalúdočný a črevný trakt, mnohonásobný myelóm
• Rakovina krčka maternice
• HIV
• Hepatitída C a cirhóza pečene
• Chronické infekcie
• Diabetes
• Stres
• Vysoký krvný tlak, srdcová arytmia
• Zelený zákal

OBSAH:
Kapitola 1 – Co je AHCC?
Kapitola 2 – AHCC a léčba rakoviny
Kapitola 3 – Užitky AHCC při dalších onemocněních
Kapitola 4 – AHCC a klinické výzkumy
Kapitola 5 – Otázky a odpovědi týkající se AHCC

KAPITOLA 1 – Co je AHCC?

AHCC – registrovaná obchodní známka japonské firmy Animo Up Chemical Co. Ltd. je na houbách založená funkční potravina vyvinuta díky výzkumu kloubů, kterým se zabýval profesor Toshihiko Okamoto v oddělení farmakologie Tokijské univerzity spolu s Amino Up Chemical Co. Ltd. Byl vyvinut jako potravina, který by mohla být používána jako terapeutická pomoc pro onemocnění související s životním stylem včetně onemocnění jater a diabetu.

AHCC jako zdravá potravina

V Japonsku „zdravé potraviny“ (také nazýváno jako: funkční potraviny, dietní doplňky a doplňky stravy) spadají pod kategorii potravin, ale tyto názvy neodrážejí užitečnou podstatu zmiňovaných produktů. O AHCC může být řečeno, že dosahuje farmakologické a medicínské spolehlivosti farmaceutického produktu a je založen na hojném výzkumu jeho vlastní farmakologické aktivity. Rovněž byla provedena řada kontrolních klinických pokusů a neformálních studií uskutečněných ve spolupráci s řadou lékařů, klinik, nemocnic a univerzit. Mohli bychom AHCC nazvat „imunostimulační potravinou“, což by mohla být unikátní kategorie pro funkční potraviny. Taková potravina posiluje imunitní systém, a tudíž podporuje fyziologii celého těla.

AHCC: zdravá potravina, u které je kvalita kontroly na stejné úrovni jako u farmaceutických léčiv

Ačkoli je AHCC klasifikováno jako zdravá potravina, je používána medicínskými experty
a pacienty jako funkční potravina – potravina mající specifický vliv na fyziologické funkce. Firma Amino Up Chemical Co. Ltd. v Sapporu v Japonsku používá při výrobě AHCC ekvivalentní postupy a metody jako je požadováno při výrobě medicínských produktů podle GMP.

GMP požadavky jsou následující:

  • Lidské chyby musí být minimální.
  • Musí být zabráněno kontaminaci léků a změnám v kvalitě léků.
  • Provoz a výroba musí být navrženy tak, aby se zajistila vysoká kvalita cílového produktu dle přísných standardů v souladu s výrobou a skladováním léků včetně strukturovaného plánu zařízení. Navíc jsou nařízené povinné zprávy a záznamy při zacházení s léky.
  • AHCC se také řídí mezinárodními standardy kvality a bezpečnosti včetně systému HACCP 9000 a ISO 9002.

AHCC: kapalná kultura basidiomycet extrahovaná a zušlechtěná pomocí patentované  technologie

Mezi Basidiomycety patří houby jako např. shiitake, matsutake, maitake, nameko či agaricus a jsou používány k jídlu. Již od starodávných časů se o těchto houbách věří, že mají terapeutický efekt na různé nemoci. V čínské medicíně jsou houby jako např. reishi považovány za houby užitečné v boji s rakovinou. Houby mají mycelium (vlasu podobná kořenová struktura), která vstřebává výživu. Mycelium prorůstá půdou nebo dřevem
a obvykle ho nepoužíváme jako potravinu.

Ačkoli je většina produktů s houbovým základem považována za užitečné v boji s nemocemi a je vyráběna z jedlých částí z tzv. plodnice, koncept produkce AHCC byl zaměřen na extrakci z myceliové kultury, která je zdrojem produkce aktivních ingrediencí hub.

Pro výrobu AHCC je používáno podhoubí (micélium) houby Shiitake (Lentinus edodes).

MycelCaps-300x300Výrobní proces AHCC

AHCC je vyráběno kultivací mycelií basidiomycet (houbová kořenová struktura) ve velkých nádobách. Několik mycelií je zpočátku kultivováno do podoby kolonie (kolonie představuje velký objem mycelia), a pak následně dochází ke kultivaci ve velkých nádobách zhruba po dobu 45 až 60 dnů. Poté, co je kultivace ukončena, produkt je vystaven enzymatické reakci, sterilizaci, koncentraci a lyofilizaci (sublimačnímu sušení) a vzniká AHCC.

Díky tomu, že houby jsou extrémně choulostivé, je nezbytné k udržení vysokého tlaku vzduchu zajistit sterilitu zařízení. Tyto výrobní metody chrání před kontaminací cizích mikroorganismů a usnadňují stabilní prostředí pro kultivaci po nezbytnou dobu minimálně 6 týdnů. Počítač monitoruje a pečlivě kontroluje veškeré podmínky kultivace.

Chemické složení AHCC

100 gramů AHCC obsahuje: 44 g sacharidů, 37,3 g tuků, 7,2 g proteinů, 0,3 g vitaminu B1, 0,3 g vitaminu B2, 0,3 g niacinu (vitamin B3), 5,7 g vlákniny, 4,5 g minerálů, 550 mg sodíku, 1200 mg draslíku, 1,3 g vody
Jak je možné, že AHCC má takový vliv na imunitní systém pochopíme, když se blíže podíváme na jednotlivé komponenty. Stojí za povšimnutí, že sacharidy tvoří v AHCC téměř 50%.  Většina těchto sacharidů jsou představovány polysacharidy. Kromě betaglukanu tyto polysacharidy obsahují také alfaglukany, které mají nízkou molekulární hmotnost. Aktivita AHCC je přičítána přítomnosti alfaglukanů.

Co jsou polysacharidy?

Polysacharidy jsou poměrně složité sacharidy. Jde o aktivní prvky v řadě zdravých potravin z rostlin a hub. Řada výrobců klade důraz na polysacharidový obsah především v případě zdravých potravin pocházejících z hub.

Jak slovo samo naznačuje, polysacharidy obsahují velké množství monosacharidů. Glukóza, všeobecně známý cukr či také známý jako krevní cukr, je monosacharid. Několik takovýchto monosacharidů je spojeno v řetězec a vzniká polysacharid. Dalšími polysacharidy jsou oligosacharidy, škrob a celulóza.

Polysacharidy jsou složené sacharidy, které jsou tráveny a vstřebávány pozvolněji než jednoduché cukry. Monosacharidy např. cukr někdy může zapříčinit nežádoucí účinek díky momentálnímu dopadu na regulaci krevního cukru, ale něco takového není možné v případě konzumace AHCC, jehož účinnými komponenty jsou polysacharidy.

Aktivní složky AHCC

Polysacharidy, které tvoří základní účinné látky AHCC, jsou beta a alfa glukany. Alfa glukan nazýváme acetylovaným glukanem. Tento acetylovaný glukan představuje unikátní specifickou složku AHCC. Glukany jako polysacharidy jsou známé svojí různorodou bioaktivní účinností.

Acetylace je chemická reakce, která přidává acetylovou funkční skupinu do glukanu. Tento acetylovaný alfa glukan má poměrně nízkou molekulární hmotnost (okolo 5000 daltonů). Normální molekulární hmotnost beta glukanů je v řádech tisíců až stovek tisíců daltonů. Tato nízká molekulární hmotnost umožňuje lepší vstřebávání živin.

Bezpečnost AHCC

GLPs (Good Laboratory Practises – standardy pro klinický výzkum bezpečnosti v medicíně) byly zavedeny v Japonsku v roce 1983 (jde o obecné a specifické testy toxicity). Jejich dodržování je kontrolováno japonským Ministerstvem zdraví a práce.

Studie bezpečnosti AHCC byly prováděny v souladu s GLP standardy již od samotného začátku vývoje AHCC. Nebyla objevena žádná toxicita AHCC.

Celosvětové vědecké studie AHCC

V roce 1994 byla založena asociace s názvem AHCC Research Association (Výzkumná asociace pro AHCC), kterou tvoří odborníci z lékařských institucí, univerzit apod. a pracují na podpoře medicínské hodnověrnosti AHCC. Asociace se každoročně rozrůstá a např. 15. Sympozia o AHCC konaného v roce 2007 se zúčastnilo 350 účastníků, přičemž více než 70 účastníků pocházelo ze zahraničí.  Na tomto sympoziu vědci prezentovali závěry svých studií. Toto sympozium došlo k následujícím závěrům:

  • Na prvním místě – AHCC je potravina
  • Výzkum musí být prováděn se souhlasem pacienta
  • Výzkumný řídící postup musí být veden pod lékařskou supervizí a nesmí zasahovat do normální medicínské léčby, nesmí být nelegálně nejednoznačný s ohledem na odpovědnost, musí existovat informovaný souhlas a třetí strana musí pokrývat veškeré náklady
  • Obdržené informace musí být přísně řízeny a uchovávány
  • Všechny zkoumané případy probíhaly u pacientů, kteří byli souběžně medicínsky léčeni. Výzkumná asociace pro AHCC sestavila několik tisíc případů a zkoumala vztah mezi užíváním AHCC a imunitou.

Vývoj výzkumu AHCC

  • Duben 1986: vyvinuta látka AHCC
  • Září 1987: základní výzkum iniciovaný čestným profesorem Okamoto Toshihiko
  • v College of Pharmacy, Tokyo University and Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Srpen 1989: společný výzkum s Hokkaido Industrial Research Institute and Hokkaido University Department of Agriculture: „Application in Physiologically Active Substances and Functional Foods That Use Basidiomycetes.“
  • Listopad 1992: Speciální společnost pro dietetické doplňky, „Report on Activation of NK Cells in Cancer Patients with AHCC,“ UCLA Drew University, All-American Special Dietary Supplement Society‘s Academic Prize
  • Srpen 1994: 10. Mezinárodní AIDS konference (Yokohama), „Report on AHCC Imunotherapy in AIDS Patients,“ UCLA Drew University
  • October 1994: Založení AHCC Research Assotiation: Nastartování rozsáhlého společného výzkumu v souvislosti s protirakovinnými účinky AHCC mezi japonskými výzkumnými institucemi včetně Hokkaido University Department of Medicine, Teikyo University Department of Pharmacy and Kansai Medical School and Medical Institutes
  • Květen 1997: 32. Kongres evropské chirurgické společnosti, „AHCC Immunotherapy for Liver Cancer Patients“, Professors Soichiro Takai and Yasuo Kamiyama, Chief of Surgery, Kansai Medical University
  • Květen 1997: 4. Kongres japonské společnosti pro prevenci rakoviny, „Anti-Mutagenic Activity of AHCC Which Is Extracted from Basidiomycetes Culture,“ Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Srpen 1997: Amino Up Chemical Co. Ltd., „Preventive Effect of AHCC on Carbon Tetrachloride Induced Liver Injury in Mice,“ Natural Medicine 51, no. 4 (1997): 310 -315
  • Květen 1998: Critical Appraisal of Unconventional/Alternative Interventions for Carcinoma of the Prostate: „Effect of AHCC (Active Hexose Correlated Compound) in Both the Prevention and Treatment of Carcinoma,“ B. Sun & K. Kosuna, Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Květen 1998: 33. Evropský kongres chirurgické společnosti, „Effect of AHCC in Prevention of Postoperative Relapse in Liver Cell Cancer Patients,“ Professors Soichiro Takai and Yasuo Kamiyama, Chief of Surgery, Kansai Medical School
  • Červenec 1998: 5. Kongres japonské společnosti pro prevenci rakoviny, „Macrophage Activation and Tumor Cell Proliferation Control Elements in Basidiomycetes Culture Extracts (AHCC),“ Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Září 1998: 57. Konference japonské asociace pro rakovinu, „Search for AHCC (Basidiomycetes Culture Extract) Activators by the Macrophage Induction Function and Blood Cancer Cell Proliferation Control Action,“ Amino Up Chemical Co. Ltd., and „Protection Effects of Active Hexose Correlated Compound (AHCC) in Cytosine Arabinoside-Induced Depilation Model,“ Amino UP Chemical Co. Ltd.
  • Září 1998: Kazuhiro Matsushita, Hokkaido University, Cancer Research and Pathology, „Effect of Metastasis Control of Breast Cancer in Rats by Concomitant Use of AHCC and Anticancer Drug UFT,“ Anticancer  Drugs 9 (1998): 343-350
  • Říjen 1998: 34. Japonský workshop zabývající se rakovinou jater, „Prognostic Effect of Administering AHCC as Postoperative Supplementary Treatment for Liver Cells Cancer,“ Youichi Matsui, Primary Surgery, Kansai Medical School
  • Listopad 1998: Vliv biotechnologie na rakovinu (NCE Francie), „Effect of Basidiomycetes Culture Extract AHCC on Reducing the Side Effects on Anticancer Drugs,“ Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Březen 1999: 119. Kongres japonské farmaceutické společnosti, „Effect of Active Hexose Correlated Compound (AHCC) on Streptozotocin-Induced Diabetic Rat,“ Amino Up Chemical Co. Ltd, and „Effect of AHCC in Reducing the Hepatic Toxicity Caused by Anticancer Drugs,“ Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Duben 1999: 90. Kongres americké asociace pro výzkum rakoviny, „Effect of AHCC in Reducing the Side Effects Caused by Anticancer Drugs,“ Amino Up Chemical Co. Ltd.
  • Duben 1999: 34. Konference evropské chirurgické společnosti, „Effect of AHCC in improving the Prognosis of Patients after Liver Surgery,“ Yasuo Kamiyama, Primary Surgery, Kansai Medical Unviersity
  • Říjen 1999: Amino Up Chemical Co. Ltd., „Protective Effect of Active Hexose Correlated Compound (AHCC) on the Onset of Diabetes Induced by Streptozotocin in the Rat,“ Biomedical Research 20, no. 3 (1999): 145-152
  • Květen 2000: Katsuaki Uno, Comfort Hospital, „Effect of Plant-Derived Polysaccharide Extracts (AHCC) on Cancer Patients – Effect on Performance Status of Immunological
  • 2000: Shigeru Abe and Hiroko Ishizaki, Teikyo University, Fungus Research Center, „Infection Preventive Effect of Basidiomycetes Product AHCC on a Mouse Model with Opportunistic Infection,“ Pharmacology Magazine 12 (2000): 749-753
  • 2000: R. Burikhanov, Dokkyo University, School of Medicine, et al., „Suppressive Effect of Active Hexose Correlated Compound (AHCC) on Thymic Apoptosis Induced by Dexamethasone in the Rat,“ Endocrine Regulation 34 (2000): 181-188
  • 2000: Yasuo Kamiyama, Primary Surgery, Kansai Medical University, „AHCC Usage Experience,“ Biotherapy 14, no. 10 (2000): 959-964
  • Červen 2001: Youichi Matsui, Primary Surgery, Kansai Medical University, „Effect on Preliminary Capacity of Liver by Administering AHCC As a Post Operative Supplementary Treatment for Liver Cell Cancer,“ Liver Cancer Society and Konoe Chidzu, Kansai Medical University, Internal Medicine Department, „Prognosis Improvement Effect on Administering Functional Food (AHCC) As a Post Operative Supplementary Treatment for Liver Cell Cancer“
  • Listopad 2001: 11. Setkání ASEAN federace endokrinologické společnosti, „Protective Effect of Basidiomycetes Culture Extract AHCC on Streptozotocin-Induced Diabetes and CHemical Substance Induced Thymic Apoptosis in the Rat,“ Amino Up Chemical   Co. Ltd.
  • Březen 2002: Yasuo Kamiyama, Primary Surgery, Kansai Medical University, „Improved Prognosis of Postoperative Hepatocellular Carcinoma Patients Treated with Functional Foods,“ Journal of Hepatology 37 (March 2002): 78-86
  • 2002: Y.Matsui, et al., „Effect of AHCC on Gastric Cancer: Improved Prognosis of Postoperative Hepatocellular Carcinoma Patients When Treated with Functional Foods: A Prospective Cohort Study,“ Journal of Hepatlogy 37, no. 1 (2002): 78-86
  • 2004: Hernan Aviles, Buxiang Sun, and Gerald Sonnenfeld, „Active Hexose Correlated Compound Enhances the Immune Function of Mice in the Hindlimb-Unloading Model of Spaceflight Conditions,“ Journal of Applied Physiology 97, no. 4 (2004): 1437-1444
  • 2006: S. Cowawintaweewat, et al., „Prognostic Improvement of Patients with Advanced Liver Cancer after Active Hexose Correlated Compound (AHCC) treatment,“ Asian Pacific Journal of Allergy & Immunology 24 (2006): 34-45
  • 2006: Y. Gao, D. Zhang, et al., „Active Hexose Correlated Compound Enhances Tumor Surveillance through Regulating Both Innate and Adaptive Immune Responses,“ Cancer Immunology and Immunotherapy 55, no. 10 (2006): 1258-1266
  • 2007: H. Fujii, H. Nishioka, K. Wakame, and B. X. Sun, „Nutritional Food Active Hexose Correlated Compound (AHCC) Enhances Resistance against Bird Flu,“ Japanese Journal of Complementary & Alternative Medicine 1, no. 4 (2007): 37-39
  • 2007: E. Spierings, H. Fujii, B. Sun, and T. Walshe, „A Phase I Study of the Safety of the Nutritional Supplement, Active Hexose Correlated Compound, AHCC, in Healthy Volunteers, Journal of Nutrition, Science & Vitaminology 53 (2007): 536-539
  • 2008: C. Mach, H. Fujii, K. Wakame, and J. SMith, „Evalution of Active Hexose Correlated Compound Hepatic Metabolism and Potential for Drug Interactions with Chemotherapy Agents,“ Journal of Social & Intergrative Oncology 6, no. 3 (2008): 105-109

Jak je naznačeno výše, existuje značný počet medicínských výzkumů týkajících se účinků AHCC. Existuje spousta dalších výzkumných zpráv mimo ty, které jsou prezentované v této knize zahrnující výzkum v Japonsku, Číně, Koreji, Thajsku a USA.

Role AHCC jako doplňkové alternativní medicíny

AHCC je předmětem řady výzkumů a velké množství lékařů a profesionálové zdravotní péče s hlubším poznáním AHCC pokračují v jeho podpoře. Na druhou stranu existuje řada lékařů, kteří používají pouze konvenční farmaceutika a nezvažují používání alternativní medicíny. Je nutné dodržovat důležité medicínské protokoly, ale je také důležité respektovat přání pacientů. Jistě, pacienti nejsou odborníci a obyčejně následují doporučení svých lékařů, ale za určitých okolností musí lékaři zvážit také to, co chtějí pacienti.

Právo vybrat si léčebnou metodu zůstává s pacientem tak dlouho, dokud existuje informovaný souhlas. V případě, že dojde k využívání léčby pomocí AHCC, musí být tato léčba přijata jako doplňková léčba prostřednictvím oboustranných souhlasů lékaře a pacienta. Od doby, co bylo potvrzeno, že neexistují vedlejší účinky AHCC, nedochází ke zkreslení zamýšlených účinků medicínské léčby. AHCC dokonce dokazuje schopnost kontroly vedlejších účinků zapříčiněných protirakovinnými léky a dochází tak ke zvýšení účinnosti jejich účinků.

Alternativní terapie pod kontrolou Evropy a Ameriky

Koncept imunoterapie, především rakovinné imunoterapie, má své kořeny v domácí léčbě. Tématika samoléčení přitahovala pozornost veřejnosti i odborníků v nedávné době
a zaujímala tak důležité místo v alternativní medicíně. Alternativní léčba se především zaměřuje na znovuobnovení a vystavění imunity. Když v roce 1990 byla publikovaná zpráva US Senate Office of Technology Assessment report týkající se metod alternativní zdravotní péče, profesor D. Eisenberg z Harvardu vedl výzkum amerických obyvatel, kteří používali v dané době to, co bylo považováno za alternativní léčbu. Výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v New England Journal of Medicine v 1993. Podle této studie, více než 30% Američanů používalo doplňkové nebo alternativní přípravky na své vlastní riziko, navíc nebo nezávisle na předepsaných lécích od jejich lékaře. Mezi lidmi, kteří používali alternativní doplňky, bylo vysoké procento mladých a vzdělaných osob. Předtím byli alternativní terapeuti obviňování, že používají různé triky, aby zneužili především nevzdělané nebo starší osoby a převažovaly hlasy o dohledu nad těmito terapeuty. Podobně tomu bylo také v Japonsku a v Evropě, nejen v USA.

Zveřejnění závěrečné zprávy z výzkumu profesora Eisenberga bylo uvítáno jako přelomový okamžik a začátek nového přístupu k dané záležitosti. Nové myšlení připouštělo, že by užitky domácí léčby a alternativních praktik neměly být ignorovány, ale že by měla být jejich bezpečnost a efektivita medicínsky testovány. V roce 1992 byla v USA při národním institutu zdraví (National Institute sof Health NIH) založena pobočka alternativní medicíny (Office of Alternative Medicine OAM). Od roku 1993 byla podpůrnými zdravotnickými organizacemi (HMOs) v USA důsledně věnována pozornost doplňkové a alternativní léčbě.

Mezi 117 lékařskými univerzitami, jejichž odpovědi byly sesbírány během výzkumu v roce 1998 týkající se doplňkové a alternativní medicíny (CAM) v průběhu CAM tréninků
vzdělávání v rámci USA, alternativní medicína byla představena jako volitelný a někdy jako povinný předmět v 75 lékařských školách. Ve stejném roce proběhl výzkum také v Japonsku (Jichi Medical School v Tsuruoka). Jako odpověď na otázku „Máte zařazenou jinou léčbu než klasickou západní medicínu – např. orientální medicínu či domácí léčení – v přednáškách či v praktickém tréninku studentů medicíny?“ zareagovalo 18 z 80 lékařských univerzit v rámci USA takto: „Tyto předměty jsou oficiálně nabízeny“.

V Japonsku byly založeny organizace jako Japonská asociace pro alternativní, doplňkovou
a tradiční medicínu (JACT), Japonský institut doplňkové a alternativní medicíny (JCAM)
a Institut pro nepatologické systémy, aby pomohly prosazovat doplňkovou a alternativní medicínu. Lékaři a další zdravotničtí profesionálové prezentují studie a pořádají diskuse týkající se různých alternativních způsobů léčby a jejich ideálního zařazení v budoucnosti. Výsledky vědeckých studií vztahující se k doplňkové alternativní léčbě jsou prezentovány na akademických konferencích a současně také v japonských nemocnicích probíhají nejrůznější studijní sekce na téma AHCC.

AHCC fin Mycelcaps – výživový doplnok – 80 kaps.

Pokračovanie článku

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
8 639 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme