Topinambur – liečivá rastlina, ktorú nám EÚ zakázala pestovať!

obrázok so súhlasom africa / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom africa / FreeDigitalPhotos.net

Topinambur je absolútne čistá BIO rastlina – nenaťahuje z pôdy žiadne škodliviny.

Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca jej prežiť v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať oveľa väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami. Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny, ktorá by mala byť súčasťou kuchyne, zaoberajúcej sa zdravou výživou.

Účinný pri liečbe cukrovky a iných ochoreniach

      • napomáha liečbe cukrovky  – obsahuje vzácny inulín, ktorý upravuje hladinu cukru v krvi
      • pri redukčnej diéte a liečbe obezity – má veľmi nízky glykemický index, je efektívny na udržanie štíhlej línie
      • chráni telo pred voľnými radikálmi, vylučuje z tela množstvo toxických a odpadových látok – prírodný antioxidant

        napoj-z-prazeneho-topinamburu-s-korenom-pupavy-lekarskej

        produkty z topinambura
        klik na obrázok

      • vytvára priaznivé črevné prostredie, napomáha tráveniu – prírodné prebiotikum
      • reguluje krvný tlak
      • chráni pečeň a obličkypomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách
      • pôsobí proti stresu
      • dodáva organizmu energiu a zvyšuje schopnosť koncentrácie
      • odporúča sa pri rekonvalescencii, v prevencii proti artritíde, reumatizmu, či osteoporóze
      • neobsahuje žiaden lepok – vhodný pre celiatikov

EÚ zakázala pestovať topinabur vraj pre jej invazívnosť. Otázkou je, či to nie je práve pre jej liečebné účinky, čím by sa znížil počet cukrovkárov závislých na inzulíne, čo by spôsobilo obrovskú finančnú ujmu farmafirmám.

Našťastie v novele vyhlášky 24/2003 sa topinambur od roku 2014 medzi invazívnymi rastlinami (str.32) , ktoré je zakázané pestovať už nenachádza.

Topinambur, (sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je rastlina, v ktorej je ukrytá nezlomná a liečivá energia prírody. Topinambur je  jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m. Patrí do čeľade astrovitých, jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici, na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemná časť – hľuzy, sú podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti veľkých jazier divé odrody topinambura zaberajú veľké plochy. Prvé hromadné zoznámenie s touto kultúrou nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Do Európy, Francúzska, priviezli rastlinu francúzski námorníci v roku 1605. Názov topinambur vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.

Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu. Obsahuje biologicky aktivné látky, minerálne látky – železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B a C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny. Obsahuje látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú ľudský organizmus a napomáhajú k prevencii a liečení rôznych chorob.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
48 214 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme