Malá škola tradičnej čínskej medicíny VI

obrázok so súhlasom Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net

Vítame Vás pri sérii článkov Malej školy tradičnej čínskej medicíny, ktoré uverejňujeme postupne. V tejto časti vyberáme ďalšie významné liečivky, obsiahnuté v prípravkoch Energy

FENIKEL OBYČAJNÝ 
(Foeniculum vulgare)

Chuť: štipľavá, sladká
Povaha: zahrievajúca, suchá
Tropizmus: slezina, obličky, žalúdok, pečeň, pľúca, močový mechúr
Účinky: protizápalové, protikŕčové, stimuluje obehovú sústavu, mierny expektorans

Funkcie a indikácie:

  • Semená sú upokojujúce pre zažívací systém, podporujú tvorbu mlieka pri dojčení. Odvar zo semien sa často používa aj pri kolike dojčiat. Semená sú tonikom pre slezinu a obličky, používajú sa pri ochoreniach močových a reprodukčných orgánov. Zbierajú sa v dobe zrelosti na jeseň.
  • Zo semien sa môže lisovať aj olej, používa sa na zažívacie problémy a ako pomocník pri kašli a ochoreniach dýchacieho ústrojenstva.
  • Koreň feniklu nie je až taký účinný ako semená, má však podobné vlastnosti. Užíva sa najmä pri ochoreniach močového traktu. Na jeseň sa koreň zbiera ako zelenina.
  • Dobové pramene uvádzajú aj liečbu šeroslepoty. S obľubou sa však odporúča pri liečbe obezity, pôsobí proti nafukovaniu a plynatosti, a svojou zohrievajúcou a suchou povahou odstraňuje zo sleziny vlhkosť, čím pomáha pri bezproblémovom trávení.

UPOZORNENIE! Fenikel je uterostimulans, preto sa v tehotenstve nesmie užívať vo vysokých dávkach. V menšom množstve ako prísada do jedál nie je nebezpečný.

MATERINA DÚŠKA 
(Thymus serpyllum)

Chuť: štipľavá, horkastá
Povaha: teplá, vysušujúca
Tropizmus: pľúca, hrubé črevo, slezina, žalúdok, pečeň, srdce, tenké črevo

Funkcie a indikácie:

  • Vňať materinej dúšky je antiseptický expektorans, vhodný na vykašliavanie pri hlboko usadených hrudných infekciách s hustým a žltým hlienom. Je vhodná aj pri poruchách trávenia spôsobených prechladnutím žalúdka (aj v spojení s riedkou stolicou alebo hnačkami).
  • Listy aj kvety majú stimulačný účinok na stredný ohrievač, preto je vhodná ako prevencia pri kŕčoch a menštruačných bolestiach. Olej z materinej dúšky je mimoriadne silno antibakteriálny a protiplesňový stimulant imunity. Je vhodný pri dýchacích a tráviacich problémoch.

NECHTÍK LEKÁRSKY 
(Calendula officinalis)

Chuť: štipľavá, horkastá
Povaha: vysušujúca, mierne chladiaca
Tropizmus: slezina, žalúdok, pečeň, žlčník, pľúca, hrubé črevo, srdce

Funkcie a indikácie:

  • Nechtíkové lupene sa vďaka svojej sťahujúcej povahe, antiseptickému a protiplesňovému pôsobeniu, používajú na široký rozsah poškodení pokožky. Liečia rany, upravujú menštruáciu, stimulujú tvorbu žlče. Vnútorne sa nechtík užíva pri horúčkových či toxických stavoch na zvýšenie energie pečene. S obľubou sa používa pri menopauzálnych problémoch, menštruačných bolestiach, gastritíde, zápaloch dvanástnika. Ako obklad sa používa na zle sa hojace rany alebo varikózne vredy. Ako výplach ústnej dutiny sa aplikuje pri ochoreniach ďasien a ústnych vredoch, stomatitíde, a podobne. Zapálená, suchá pokožka, suchý ekzém, boľavé bradavky a spálenie slnkom sa môžu ošetriť krémom z nechtíka. Ako olej je vhodný na hemoroidy a omrzliny. Olej je takisto vhodný ako prísada do kúpeľa pri depresiách.

CHALUHA BUBLINATÁ 
(Fucus vesiculosus)

Chuť: slaná
Povaha: chladná, vlhká
Tropizmus: obličky, pečeň, trojitý ohrievač

Funkcie a indikácie:

  • Táto morská riasa má významné antireumatické, protizápalové a prečisťujúce účinky. Zároveň stimuluje metabolizmus a významne vyživuje štítnu žľazu. Na terapeutické účely sa používa niekoľko jej druhov. Chaluha je stimulant štítnej žľazy a môže čeliť obezite tým, že zvýši rýchlosť metabolizmu. Užíva sa pri teplých stavoch spojených so slabosťou a v rekonvalescencii. Boli u nej preukázané antireumatické vlastnosti.

ĎATELINA LÚČNA 
(Trifolium pratense)

Chuť: mierne sladká
Povaha: chladná
Tropizmus: pľúca, pečeň, obličky, trojitý ohrievač

Funkcie a indikácie:

  • Ďatelina lúčna čistí krv, má protikŕčové a diuretické pôsobenie, je protizápalová a dodáva telu estrogény. Používa sa hlavne ako prečisťujúci prostriedok pri kožných ochoreniach, je užitočná pri kašli, bronchitíde a čiernom kašli. Je to obľúbený prostriedok proti rakovine a predpisuje sa pri rakovine prsníkov, vaječníkov alebo lymfatických uzlín. Vnútorne sa užíva aj pri ekzémoch a lupienke. Ako obklad pri artritických bolestiach a dne, ako nálev pri gynekologických výplachoch, ako sirup pri úpornom kašli.

Týmto uzatvárame časť venovanú jednotlivým bylinám, ktoré sú súčasťou tinktúr Pentagramu Energy. Niektoré z bylín sú v našich podmienkach nedostupné, iné sú súčasťou našej vegetácie. Vhodná kombinácia týchto bylín v tinktúrach našich prípravkov sa podieľa na komplexnom pôsobení na zdravie človeka.

Malú školu TČM pre vás pripravila Margita Drobná, vedúca Klubu Energy v Trnave a Renáta Ozoráková z Konzultačného centra v Nových Zámkoch v spolupráci s redakciou časopisu Vitae.

Literatúra:

  • Naše bylinky v tradiční čínské medicíně; 2008 Thomas Avery Garran; C.Press,
  • The Complete Medicinal Herbal, 1993 Penelope Ody

Ako uvádzajú príbalové letáčiky prípravkov Energy (ktoré uvedené byliny obsahujú), sú to bioinformačné širokospektrálne bylinné regeneračné prípravky, vyrobené podľa moderných poznatkov fytoterapie, psychotroniky, kryštáloterapie a biorezonancie. Vysoko koncentrované produkty obsahujú bylinné výťažky, éterické oleje a bioinformačné zložky vo vzájomne vyváženom, synergicky pôsobiacom komplexe. Jednoducho povedané, sú vyrobené podľa charakteru bylín.

Knihy o orientálnej a tradičnej čínskej medicíne

Predchádzajúci článok

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
7 196 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme