Ľanový olej – poklad pre ľudský organizmus

obrázok so súhlasom luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Oleje sú z dietetického hľadiska nevyhnutnou súčasťou našej stravy. Už dávno pred lovcami a zberačmi využívala tráviaca sústava cicavcov oleje ako súčasť plnohodnotného jedálneho lístka. Vďaka nim sa získava z potravy množstvo nevyhnutných látok. Výborné preto nie sú len do šalátu v kuchyni, niektoré z olejov sa už po tisícročia využívajú aj v oblasti alternatívnej medicíny.

Ľan, z ktorého sa tento celosvetovo veľmi obľúbený olej získava, sa pestuje už viac než 7 000 rokov. Za studena lisovaný olej zo semien modrokvetej, pôvodne textilnej rastliny z podhorských oblastí, je podľa posledných klinických testov naozajstným pokladom pre ľudský organizmus. Ľan je rastlina veľmi bohatá na zdraviu prospešné esenciálne nenasýtené mastné kyseliny (organizmus si ich nevie vyrobiť sám), z ktorých najviac zastúpené sú tzv. omega-3 kyseliny. Je preukázané, že tieto látky sú vysoko účinné predovšetkým pri prevencii ochorenia srdca a ciev. Ak zaradíte do svojho jedálneho lístka ľanový olej, klesne hladina LDL (zlého) cholesterolu vo vašej krvi, a tým významne znížite riziko infarktu, mozgovej príhody či anginy pectoris. Ale po poriadku. Od hlavy.

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležitým stavebným kameňom membrán nervových buniek v mozgu. Odbornými štúdiami sa dokázalo, že nedostatok týchto kyselín predstavuje rizikový faktor pre predčasnú senilitu. Alternatívou ľanového oleja môže byť rybí tuk (Vitamarin) alebo morské riasy.

Proti rakovině. Esenciálne mastné kyseliny prepúšťajú do buniek potrebné živiny a zároveň bránia vstupu škodlivín – protirakovinové účinky omega-3 mastných kyselín v ľanovom oleji boli preukázané už v polovici 20. storočia. Podobnou zložkou ľanového oleja sú lignany – látky priaznivo ovplyvňujúce hladinu hormónov v tele, s antibakteriálnymi, antivírusovými, protiplesňovými a protirakovinovými účinkami. Ľanové semienko obsahuje až 800 x viac lignanov než ostatné potraviny. Účinky týchto látok sa využívajú aj pri liečbe reumatickej artritídy, osteoporózy, AIDS a ďalších ochorení spojených s nedostatočnou imunitou.

Plodnosť a potencia. Ľanové semienko obsahuje fytoestrogény, rastlinné hormóny, podobné ženským estrogénom, ktoré optimalizujú pomer ženských hormónov, a tým ovplyvňujú menštruačný cyklus, pomáhajú zlepšovať stav sliznice maternice, a môžu tak ovplyvniť aj niektoré formy neplodnosti. Mužom pomáha ľanový olej pri problémoch s prostatou a jeho pravidelné konzumovanie pôsobí priaznivo aj pri liečbe mužskej neplodnosti.

Zdravá koža. Nedostatok esenciálnych mastných kyselin je jednou z príčin rôznych kožných ťažkostí. Zdraviu prospešné oleje zaisťujú rovnováhu medzi zápalovými a protizápalovými látkami v plazme, čím prispievajú k dobrému stavu kože. Pri aplikovaní na pokožku dokáže ľanový olej pomôcť aj ľuďom s ekzémami alebo lupienkou. Udržuje kvalitu nechtov a vlasov. Ľanový olej má zahrievacie vlastnosti a dá sa dobre použiť aj pri masážach.

Kvalitné trávenie. Okrem mastných kyselín prepožiačiava ľanovému oleju ďalšie liečebné účinky aj vysoký obsah enzýmov, karoténov (např. provitamínu A), vitamínu E a slizových látok. Rozomleté ľanové semoenko je navyše vynikajúcom prírodným zdrojom vlákniny, ktorá zväčšuje objem stolice, obsiahnutý olej zvláčňuje sliznicu. Preto sa odporúča pri ťažkostiach so zápchou a zažívaním.

Aj pre mnohé ďalšie vlastnosti je podľa množstva odborníkov na výživu ľanový olej najdôležitejším doplnkom potravy moderných ľudí. Jeho jedinečné vlastnosti sa významne podieľajú aj na efektívnosti výrobkov Energy – bioinformačných krémov Cytovital, Protektin, Droserin, Ruticelit a Artrin.

Autor: Mgr. Vonásek Vladimír

  • Ľanový a iné oleje si môžete zakúpiť TU
  • Knihy o zdravej výžive
  • Podobný článok o liečivých účinkoch ľanu
Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
4 046 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme