Ako stráviť Vianoce?

Vianočný čas je jedným z najkrajších a aj najťažších v roku. Je to obdobie, kedy sa sila Zeme v našej oblasti zanára najviac do hĺbky, dni sú najkratšie a noci najdlhšie.

betlehem

obrázok so súhlasom digidreamgrafix/ FreeDigitalPhotos.net

Je to čas radosti z príchodu nádeje, lásky, z prijatia daru v podobe Ježiška a všetkého, čo s ním prichádza.

Lenže: Vianoce sa “musia” pripraviť. Upratať, nie – skôr vygruntovať, nakúpiť dary, napiecť, nazdobiť. Ľudkovia, čo si to my zasa robíme?

JEDLU SA NEVYHNEME

Poďme sa pozrieť, čo na to telo. Naša energetická situácia sa v období, kedy je najmenej svetla v roku, stáva dosť zložitou. Okolo nás je málo sily a my sme – či už chceme alebo nie – súčasťou prírody, súčasťou celku. Takže v tomto období je viac než kedykoľvek predtým dôležité, čo jeme a ako to upravujeme.

Preto je dobré zamyslieť sa nad tým, čo očakávame od jedla. Jednak je to prísun energie, prísun živín, ale aj tepla, ktoré v tomto neľahkom období začína chýbať. Vianočné recepty sú plné škorice, klinčekov, ďumbiera (zázvoru), čo sú všetko ingrediencie dodávajúce teplo, inak povedané jang. Pred Vianocami sa niekedy v zhone o seba nestaráme, a potom si sadneme za stôl, ktorý predznamenáva niekoľkodenné hodovanie. Nemám proti nemu vôbec nič. Ale po tom všetkom zhone a rozladení z toho, čo sme nestihli, a či sú naše darčeky to pravé, nemáme šancu stráviť všetky dobroty bez problémov, ak nám trávenie nefunguje naozaj perfektne.

Z praxe na chirurgii viem, že v tomto období vždy pribúdalo žlčníkových záchvatov a žalúdočných nevoľností. A z toho plynie návod na pomoc. Pred začiatkom hodovania odporúčam tak 1–2 dni Stimaralu ako prostriedku na povzbudenie tráviaceho traktu. Naše orgány naladí k výkonu, ktorý potom lepšie zvládnu. Uvedomme si, že cez sviatky jeme nielen veľa, ale konzumujeme aj netypické potraviny a ich kombinácie.

NA STOLOCH NIKDY NECHÝBA OVOCIE A VIANOČNÉ PEČIVO

Jablko-Orechy-Košík-Advent-Vianoce-5836921-freepixabay

Vždy je dobré jesť predovšetkým veci, ktoré vyrástli alebo aspoň mohli vyrásť v našej prírode. Teda skôr slivky než banány, jablká než pomaranče. V každom prípade, tieto sviatky sú naozaj o hojnosti. Preto si máme dopriať to, čo milujeme, ale v prípade netypických plodov skôr v malej miere, teda na chuť, a nie na hlad. Nezabúdajme aj na to, že orechy majú množstvo tukov, aj keď tých, ktoré nám svedčia. Takže by ich nemali jesť ľudia so žlčníkovými alebo pankreasovými problémami. Ponúka sa aj otázka sladkostí. Vieme predsa napiecť také dobroty!

Tak si ich aj užime. Apelujem iba na diabetikov, aby si zbytočne “nerozhasili” hladinu cukru častým maškrtením. A tých z nás, ktorí pocítia ťažkosť po nadmernom množstve sladkého, iste poteší, že všetko napraví Gynex.

KAPOR SO ŠALÁTOM ÁNO, ALE…

Štedrovečerná večera je v našich krajoch obyčajne spojená s jedením ryby, čo je jedlo diétne, bohužiaľ najčastejšie vyprážané, čo jeho diétnosť dosť kazí. Na vyprážanie používajme aspoň správne tuky. Bežne používané rastlinné oleje sa celkom rýchlo prepália, najmä slnečnicový. Naproti tomu napríklad ryžový olej, ktorý je celkom bez chuti a zápachu, má veľkú odolnosť proti prepáleniu a je vhodný na vyprážanie. Zemiakový šalát môžeme pripraviť vynikajúci aj bez toho, aby sa topil v majonéze. Záleží na zvyklostiach rodiny. Kombinácia zeleniny a zemiakov je vhodná, a nemala by nám urobiť inak než dobre. Ak predsa len po večeri pocítime tlak alebo bolesť v bruchu, môžeme si pomôcť Regalenom, ktorý podporí žlčník a pečeň natoľko, že znesú oveľa väčšiu záťaž než obvykle.

PRÍPITOK NA ZÁVER

drink

Ďalší, s čím sa pri slávnostnom stole stretávame, je víno. Priatelia, víno je dar. Hovorím však o VÍNE. O kvalite. Roztoky v škatuliach nepatria na slávnostný stôl. Víno nám dala príroda ako nádherný dar, a ako taký sa má ctiť a používať. Radšej menej a kvalitné, než viac a zlé. Užime si teda všetky dobroty do sýtosti. Aj to, že sme spolu. Užívajme si každú chvíľku, pretože nikdy nevieme, či sa ešte takto zídeme. Vo sviatok sa treba radovať.

Ale čo ľudia, ktorí nikoho nemajú? Čo tí, ktorí zostávajú sami? Vtedy sú Vianoce ťažké. A to je čas pre Korolen a Stimaral. A aj pre to, nebáť sa osloviť podobne osamelých ľudí. Veď nejde o darčeky. Najväčším darom je radosť zo zdieľania – napríklad spomienok alebo spievania či lahôdok, ktoré si vzájomne pripravíte. Nezostávajte sami. Svojou prítomnosťou môžete dať ten najväčší dar.

Prajem všetkým ľuďom, ktorí budú toto čítať, aby boli šťastní. A to nielen počas Vianoc.

Autor: Mudr. Alexandra Vosátková

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 713 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme