Sušené ovocie

 

obrázok so súhlasom Rawich/FreeDigitalPhotos.net

obrázok so súhlasom Rawich/FreeDigitalPhotos.net

Sušené ovocie je skvelou alternatívou za solené chipsy či arašidy, dokáže nahradiť sladké koláčiky či čokoládu. Zachováva si  až 80 % vitamínov, obsahuje celý rad antioxidantov,  minerálov a vlákninu. Sušené ovocie je pre vyšší obsah cukru viac kalorické než čerstvé plody, už pár kúskov dokáže zdravým spôsobom zahnať chuť na sladké. Je výživnou  sladkosťou, rýchlo obnovuje spotrebovanú energiu.

Ovocie sušené na slniečku sa len tak rýchlo nepokazí. To už vedeli starí Egypťania a neskôr aj Cyperčania, Turci a národy žijúce na Kaukaze.  Dopriali si ho často a s chuťou. Pretože obsahuje veľké množstvo vlákniny,  je súčasne prírodným prirodzeným preháňadlom, a tiež znižuje riziko chorôb tráviaceho traktu.

Niektoré sušené ovocie sa upravuje sírením, to však vnímavým osobám spôsobuje zdravotné ťažkosti (nadúvanie, črevné ťažkosti či bolesť hlavy), často aj po opláchnutí plodov. Práve vďaka síreniu má ovocie peknú farbu a nie je príliš scvrknuté. Radšej však jedzte  sušené ovocie upravené inou metódou a to bez sírenia, farbu a chuť hravo predbehne sušené ovocie v bio, či raw kvalite.

PREHĽAD SUŠENÝCH PLODOV

ANANÁS
Ananás je bohatý na vitamín C, okrem toho pomáha pri liečbe opuchov a zápalov. Obsahuje zvláštnu látku bromelain, ktorý pomáha pri štiepení bielkovín a preto ho niektorí ľudia povýšili na všemocného „tukožrúta“. Ak je však sušený ananás presladený,  nie je jeho energetická hodnota práve zanedbateľná. Vedci skúmajú pozitívny vplyv tejto látky na imunitný systém a nádory.

BANÁNY
Sušené banány sú nielen chutné, ale dokážu zasýtiť . Obsahujú látky,  ktoré pomáhajú v liečbe porúch tráviaceho systému.

BROSKYNE
Broskyne majú veľmi vysoký obsah karoténov a to robí z broskýň (a marhúľ) výborný liek na choroby kože, slizníc a očí zapríčinených nedostatkom vitamínu A.

BRUSNICE
Brusnice chutia aj liečia, je dobré zobať pri prevencii a liečbe urologických ochorení. Sušené sú chutnejšie, pretože strácajú svoju kyslú chuť.

DATLE
Sladké ďatle majú tiež vyšší počet kalórií, ale okrem toho sú im tiež pripisované afrodiziakálne účinky na osoby oboch pohlaví.

FIGY
Sušené figy sú bohatým zdrojom vápnika. Tento minerál je veľmi dôležitý pre pevnosť kostí. Obsahujú ešte viac vlákniny ako marhule, nájdeme v nich ale aj tuk. Figy zlepšujú trávenie, majú mierne laxatívne a močopudné účinky,  pomáhajú pri kašli a nachladnutí. Pri ich konzumácii by ale mali byť opatrní.  Najmä diabetici a tí, ktorí chcú schudnúť.  Figy totiž majú vysoký obsah cukru a sú veľmi kalorické.

HROZIENKA
Líšia sa chuťou i veľkosťou,  záleží na odrode. Nájdeme v nich veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Dokážu posilniť organizmus, sú užitočným pomocníkom pri liečbe aterosklerózy, dny a chorôb pečene.

HRUŠKY
Sú svojím vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka vhodné pri ochoreniach obehového systému a obličiek. Sú vhodné pri redukčných diétach. Veľmi odvodňujú, čo sa dá využiť pri opuchoch.

MARHULE
Sušené marhule radíme medzi takzvané superpotraviny. Sú bohaté na horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca a svalstva. Obsahujú aj vápnik, zinok a päť-šesťkrát viac železa ako 100 gramov hovädzieho mäsa. Sú bohaté tiež na provitamín A, významný pre pokožku a zrak. Nájdete v nich vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B,
ale žiadny tuk.

PAPÁJA
Papája obsahuje veľa enzýmov a je veľmi sladká. Sladké sú tiež sušené banány, najmä ak sú dochutené medom. Môžu nahradiť hlavné jedlo – zaženú hlad, ale pozor, je to kalorická bomba.

SLIVKY
Slivky obsahujú v porovnaní s ostatnými druhmi sušeného ovocia najviac vlákniny. Zlepšujú trávenie a pomáhajú pri zápche. Aj keď sa to nezdá, obsahujú len málo cukru, čo je dôležité najmä pre obéznych ľudí. Sušené slivky majú tiež pozitívny vplyv na látkovú výmenu, upravujú krvný tlak a zlepšujú pamäť. Vykôstkované navyše zvádzajú k výrobe ešte rafinovanejších sladkých maškŕt.  Zaujímavým nápadom je sušená slivka, do ktorej sa vloží olúpaná mandľa a potom sa namočí v rozpustenej čokoláde. Keď nie je po ruke čokoláda, sušené slivky na pár minút namočíme v rume.

Preložené zo zdroja: dia-potraviny.cz , moje-pravdy.cz

Sušené plody v BIO a RAW kvalite

Podobné články z kategórie Výživa

Sušičky ovocia.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 061 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme