Prokazatelné jedy v potravinách jsou uznané za bezpečné, říká Anna Strunecká

Žít zdravě, jíst zdravě, pít zdravě, dýchat zdravě. To zaměstnává tisíce lékařů, vědců, obezitologů i zemědělců, a je určitě touhou mnoha z vás.

Hostem Martiny Kociánové byla profesorka fyziologie Anna Strunecká. Je držitelkou ceny České neuropsychofarmakologické společnosti i Ceny Aloise Alzheimera. V roce 1995 ji Americký biografický ústav zvolil Ženou roku. Také je držitelkou anticeny Českého klubu skeptiků Sysifos. Mimo jiné je autorkou knih Doba jedová i Jak přežít dobu jedovou.

Rozhovor s Annou Struneckou

Zlaté pravidlo je všeho s mírou. On toho lidský organismus vydrží hodně a jsme od přírody vybaveni mnoha ochrannými mechanismy, všelijakými pufračními mechanismy, takže lidské tělo se dokáže ubránit.

U aspartamu neplatí všeho s mírou, ten nepatří do domácnosti vůbec. Aspartam je v 9000 amerických potravin. Evropská agentura ho ale schválila jako bezpečné éčko.

„Když si budete po dobu deseti let každý den sladit kafíčko aspartamem, najednou se objeví rakovina a nikdo neví z čeho. Nikdo nechytí aspartam za ruku!“

Trans-mastné kyseliny v margarínech tělu škodí.

Varuji před sušenkami, sladkým pečivem, dezerty a levnými čokoládami.

To se týká všech, pokud jsou ztužované. Když jsou emulgované, tam je to zas jiný technologický postup. Ale ztužované tuky obsahují ty trans-mastné kyseliny. Protože se to poznalo, že trans-mastné kyseliny škodí, tak zase EFSA vydala omezení, že i ty margaríny smějí obsahovat jenom 5 % trans-mastných kyselin.

Kyselina laurová je elixír života.

Martina: Tvrdili nám to dost dlouho.

kokos

Pre viac info o kokose klik na obrázok
 free photo www.pixabay.com

Anna Strunecká: Doporučuji hlavně přepuštěné máslo, my to dneska nazýváme z ájurvédy ghí, ale u nás je také známe, naše babičky mu říkaly šmolc. Takže kdo chce mít opravdu zdravé máslo, ať si ho přepustí, protože tím se odstraní cholesterol a nezdravé látky. A ta kyselina máselná je pro tělo potřebná.

Sádlo má nejbližší složení tukům lidského těla. My tuky potřebujeme nejenom jako zdroj energie nebo izolaci, ale hlavně na výstavbu našich buněk a spousta hormonů a dalších biologicky důležitých látek. Navíc jsou látky, které jsou rozpustné jen v tucích.

Kokosový oleje zlepšuje paměť! Takže jedna až čtyři čajové lžičky kokosového oleje jsou opravdovým elixírem života pro všechny seniory.“

A abych se vrátila k tomu palmovému oleji, já osobně si myslím, že tažení proti palmovému oleji je zejména pod vlivem ekologů, kteří brojí proti kácení deštných pralesů a domovu orangutanů. A mají samozřejmě pravdu.

Když ale vezmete to ovoce, z kterého se to dělá, tak to je velmi zdravé a velmi užitečné. Někteří kritici ale říkají, že když se palmový olej udělá, tak už řada těch užitečných složek zoxiduje a že už to není ono.

bio-panensky-kokosovy-olej-500x500

Kokosový olej – pre viac info klik na obrázok

Taky nás možná mate to, že ti odpůrci nasycených tuků pořád vidí, že palmový olej nebo můj oblíbený kokosový olej, který je ve stejném ranku, tak jsou v našich podmínkách tuhé. Tam v tom prostředí odkud jsou, tam je větší teplo, tam jsou tekuté. U nás jsou tuhé a obsahují nasycené mastné kyseliny.

Ale tou nasycenou mastnou kyselinou, tím tajemstvím, tím elixírem života je kyselina laurová. A kyselina laurová zvyšuje dobrý cholesterol, snižuje riziko infarktu. V těle se přeměňuje na monolaurin, který má antivirové, antimikrobiální účinky, je dobrý proti parazitickým prvokům, proti plísním. Proto se používá i v kosmetice.

Protože jsem se zabývala dlouhá léta výzkumem Alzheimerovy nemoci, tak mě fascinuje, že u kokosového oleje bylo prokázáno, že on vylepšuje paměť. Když člověk začne zapomínat, když začne prostě ztrácet kognitivní schopnosti, tak kokosový olej ho dokáže dokonce ještě vrátit zpátky. Takže jedna až čtyři čajové lžičky kokosového oleje, to já považuju za takový elixír pro seniory.

Věřte své intuici. U palmového oleje to funguje

Martina: Lidé odborníci, kteří varují před palmovým olejem, většinou jedním dechem varují právě i před kokosovým olejem. A náš posluchač je opět zmatený stejně jako já, protože říká: tak co, ví to vlastně vůbec někdo? Mě by zajímalo, zdali to opravdu jde zjistit. Zdali můžeme v tom celém mechanismu těla skutečně zjistit, že určitý olej dělá dobře všemu a ne, že dělá dobře, řekněme, paměti, ale zároveň se ukládá v játrech nebo způsobuje jejich ztučnění a podobně.

Anna Strunecká: Já jsem se před chvílí dívala na poslední studie z roku 2015, na to jak to tedy s tím palmovým a kokosovým olejem je. My máme měřítko cholesterol, HDL hodný cholesterol a špatný cholesterol LDL.

„Věřte své intuici. U palmového oleje si myslím, že už opravdu funguje. Mezi lidmi je už vůči palmovému oleji téměř fóbie.“

U těchto olejů na stovkách tisících pacientů, kteří oleje dostávali v dietě 21 dní, nejnovější studie prokazují, že se jim zlepšil profil. Že mají víc HDL. Ale já vím, že se dají najít práce, třeba před 15 lety, že kokosový olej zhoršuje tenhle ten poměr. No, a teď je otázka, kdo a kdy a proč ty které studie dělal, a jako já ve svých knížkách často kladu tu otázku, čemu má tedy člověk věřit.

U palmového oleje je určitý problém v tom, že on se používá v sušenkách, v hotových potravinách, ve všem. A já neznám tu technologii výroby, ale je dost pravděpodobné, že tam se ztužuje, takže tam vznikne víc těch trans-mastných kyselin.

palmovy-olej

Plody palmy olejnej 
free pohoto www.pixabay.com

Navíc já před těmihle výrobky varuji proto, že obsahují hodně hliníku, který je pro tělo nezdravý, takže já prostě bez ohledu na to, jestli palmový olej škodí nebo neškodí, tak já bych prostě sušenky, dezerty, tohle všechno s těmi tukovými náplněmi radila nekupovat.

Autor:  Martina Kociánová, Ladislav Henek
Zdroj: https://www.rozhlas.cz

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 521 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme