Prevencia kĺbov – liečba artrózy

Chondroitín sulfát

má výnimočnú schopnosť zadržiavať vodu v chrupavke a tým zabezpečovať jej elasticitu a mechanické vlastnosti. Je jednou z hlavných stavebných časti chrupavky. Zároveň ovplyvňuje činnosť ciev (kapilár) v blízkosti kĺbových štruktúr. Znižuje aktivitu enzýmov, poškodzujúcich kĺbové chrupavky a má protizápalové účinky.

chondroitin sulfate

Pre viac info o Chondroitine sulfáte
klik na obrázok

Síra obsiahnutá v molekule Chondroitín sulfát zabezpečuje chrupavkám hladkosť povrchu, výborné mechanické vlastnosti, optimálnu vlhkosť (zníženie bolesti poškodeného tkanivá), pružnosť a tvar (zvýšenie kĺbovej pohyblivosti v postihnutom mieste), priestorové využitie dutín (dorastanie chrupavky a jej zrýchlená regenerácia)

Má proti trombotický účinok, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tým prispieva razantne k zníženiu srdcovo cievnych a mozgových príhod.

  • najúčinnejšou kombináciou na výživu kĺbov je kombinácia Chondroitínu, Glukosamínu a hydrolyzovaného kolagénu.
  • zrejme dokáže zastaviť stratu kĺbovej chrupavky, ku ktorej pri osteoartróze dochádza. Tento účinok bol spozorovaný iba pri dlhodobom používaní bez prestávky
  • spomaľuje progresiu gonartrózy
  • má svoju rolu pri tvorbe nechtov, šliach, kože, očí, kostí, väziva, srdečných chlopní a pri sekreci slizu v zažívacom, dýchacom a močovom ústrojenstve
  • zlepšuje tiež funkciu lymfatického systému
  • je prakticky bez vedľajších účinkov a nie sú známe žiadne kontraindikácie pri jeho používaní

Chondroitín sulfát sa často používa v liečivých prípravkoch na kĺby. Jeho čistá forma zostáva stále potravinou a vyznačuje sa rovnakými bezpečnostnými a kvalitatívnymi vlastnosťami ako iné potraviny.

Zdroj: www.kompava.sk

sulfat chondroitin

Free photo www.pixabay.com

Odporúčania

  • na výživu a ochranu buniek kĺbového aparátu
  • pre rýchlo rastúci organizmus (pri akcelerácii rastu), dospievajúci organizmus (deti od 8 rokov)
  • pre starších ľudí trpiacich bolesťami kĺbov
  • pre aktívne športujúcich so záťažou na kĺbový aparát
  • pre osoby nadmerne zaťažujúce kĺbový aparát (ťažko pracujúci a vyššou nadváhou)
  • pri zápaloch kĺbov

Účinky chondroitín sulfátu podľa wikipédii

Chondroitin sulfát patří mezi symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze (SYSADOA). To znamená, že při dlouhodobém užívání (alespoň 2 měsíce) má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4-6 týdnech pravidelného úžívání. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné po 2-3 měsících užívání udělat další asi 2-3měsíční přestávku.

Chondroitin sulfát též zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které při artróze dochází.

Dávkování:
Doporučené dávkování chondroitin sulfátu je 800 až 1 200 mg denně po dobu aspoň dvou měsíců, přičemž zřejmě není rozdíl v účinnosti těchto dvou dávek. Chondroitin sulfát je možné podávat intermitentně (s přestávkami) i kontinuálně (dlouhodobě bez přestávek).

Účinky glukosamín sulfátu podľa wikipédii

Je součástí léčivých přípravků a doplňků stravy (tzv. hraničních přípravků), které se užívají při artróze. Vzhledem k tomu, že jde o tělu vlastní látku, je často označován jako „kloubní výživa“. Podstata působení však spočívá v tom, že je schopen příznivě ovlivnit rovnováhu metabolických dějů probíhajících v chrupavce.

Komerčně dostupný glukosamin je v přípravcích obsažen ve formě solí, a to buď síranu (sulfátu), nebo chloridu. Účinnost při artróze byla poměrně dobře prokázána u sulfátu, v případě chloridu není dostatek spolehlivých informací.

Glukosamin sulfát má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4–6 týdnech pravidelného úžívání. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné po 2–3 měsících užívání udělat další asi 2–3 měsíce přestávku. Látka patří do skupiny tzv. SYSADOA (symptomaticky pomalu působící léky při osteoartóze).

Glukosamin sulfát též zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které při osteoartróze dochází. Tento účinek byl pozorován zatím pouze při dlouhodobém užívání bez přestávky.

Dávkování:
Doporučená dávka glukosamin sulfátu je 1 500 mg denně po dobu nejméně 2 měsíců. Po této době je možné udělat přestávku, neboť účinek obvykle několik týdnů přetrvává. Přestávka v užívání však není nutná.

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 343 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme