Ako prejsť na surovú stravu? Tri kroky k úspechu

Arranged Vegetables Creating a Face --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Arranged Vegetables Creating a Face — Image by © Royalty-Free/Corbis

Sama som začala jesť raw z večera do rána. Predchádzal tomu týždeň seriózneho študovania zdrojov o raw strave. Objavila som svoju cestu a hneď som sa po nej vrhla. Dá sa to a bolo to skvelé! Ak sa bojíš prudkého detoxu, reakcie okolia alebo nechceš do toho skočiť po hlave, odporúčam začať podľa týchto bodov:

1. Vegetarián / Vegán + ovocné raňajky

Ak si všežravec, najskôr by si mal nájsť svoju cestu k vegetariánskej a vegánskej strave. Pozri si dokumenty ako Earthlings, Food Inc. a Cowspiracy. Prídi na koreň tomu, prečo sa ľudia stávajú vegánmi z etických dôvodov. Hlavne ak chceš byť vitariánom kvôli svojmu zdraviu či chudnutiu, zíde sa ti motivácia, ktorá siaha za hranice vlastnej osoby a vlastného pohodlia.

Keď pochopíš prečo je mäsový priemysel, tým najhorším pre túto planétu a aj pre teba, získaš nový pohľad na stravu. Vylúčenie živočíšnych produktov nebude pre teba ťažké, bude to pochopiteľný krok. Chceš aby som napísala o etickosti vegánstva ďalší blog? Napíš to do komentára. 😉

Prvý krom by mal byť obmedzenie mäsa. Zober si na to dostatok času a pridaj dostatok ovocia do stravy. Potom obmedzuj ďalšie lákadlá ako syr, jogurty a mlieko. Vegánom sa tiež môžeš stať postupne, ale ide to aj zo dna na deň. Je to na tebe! Všetky živočíšne výrobky a mäso môžes nahradzovať tofu, sojovým mliekom a objaviť úplne nové vegánske produkty.

Spolu s vegánstvom do svojej stravy zaraď ovocie. Najlepšie raňajky sú bez pochýb tie ovocné. A to pre mozog! Ak chodíš do školy alebo sa pripravuješ sa na skúšky, ovocie ti pomôže ráno sa sústrediť a učiť sa. Raňajky by mali byť najväčším jedlom tvojho dňa. Preto moje raňajky pozostávajú asi z 1,5l smoothie = cca 900g banánov a cca 200g ananásu.

Vždy sa snažím dostať do seba okolo 1 000 kcal. Niečo vypijem doma a čo nestihnem, dojem v práci. Denný príjem pre ženu by mal byť okolo 2 500 kcal a pre muža 3 000kcal. Takto zaručujem, že žiadne chute na iné ako vegánske jedlo a ovocie sa nedostavia. Žiadne chudnutie obmedzovaním vlastného príjmu jedla sa tu nekoná! Jeme koľko chceme, keď ide o správnu high carb stravu s minimom tukov.

Po veľkých ovocných raňajkách by bol ideálny vegánsky obed. Ideálny vlastnoručne pripravený. Tak más pod kontrolou obsah soli a oleja. A nemusíš sa v reštaurácií 100x pýtať či to naozaj neobsahuje ani mlieko ani vajíčko (ak nejdeš priamo do vegánskej reštaurácie).

V tejto fáze, ide hlavne o prechod na vegánsku stravu a zvykanie si na väčšie množstvá ovocia. Raňajky, desiata či olovrant by mali byť naozaj ovocné. Strava by sa mala dostávať k zdravým vegánskym ideálom – žiadne vyprážané veci, oleje, soľ. Pitný režim by mal byť aspoň 2-3 l vody denne. Aj keď ovocie obsahuje veľa vody, potrebuješ jej viac. Väčšina ľudí je chronicky dehydratovaná. Zabudli sme piť a hlavne nežijeme vo vlhkom prostredí, kde by sme získavali zo vzduchu aj vodu. Bez 3 l denne sa cítim smädná.

Byť vegánom nie je ťažké! Je to úžasné! Spoznáš kopec nových chutí a jedál. Keď budeš na milión percent presvedčený, že žiadny živočíšny výrobok do konca života nezješ, môžeš prejsť na ďalšiu fázu.:)

2. Raw Till 4

Doteraz si si do práce balil vegánsky obed, teraz je čas skúsiť si zabaliť ešte viac ovocia. A aké ovocie máš momentálne chuť? Kúp si ho dostatok a dopraj si ho na obed. Porcia by mala mať viac ako 500 kcal pre ženu. Ak si zvyknutý na veľké obedy, si muž, tak si daj znova 1 000 kcal. Varené vegánske jedlo si nechaj na večeru.

Teraz už nekombinuješ varenú a surovú stravu, ale varenú stravu a zeleninu si nechávaš na koniec dňa. Je to lepšie pre tráviaci systém, ale ani miešanie stravy nemusí byť taká katastrofa. Všetko je len o zvyku a telo si zvyká rýchlo. Zješ viac vlákniny ako si doteraz konzumoval. Porcie ovocia musia byť vačšie ako porcie vareného jedla, ktoré si konzumoval predtým. Ovocie obsahuje viac vody, takže ak chceš dostatok energie, minerálov a vitamínov, musíš jesť viac. Zo začiatku to môže byť ťažká úloha, ale s jedlom rastie chuť. Žalúdok sa prispôsobí väčším objemom a trávenie sa zrýchli.

Varená večera by mala byť veľká v závislosti od toho, koľko ovocia si už zjedol. Ak si zjedol veľa tak vecera môže byť menšia ( 500 kcal) ale môže sa opäť blížiť k 1 000kcal. Večerať by si mal okolo 19:00. Je lepšie ísť spať, keď už je jedlo trochu strávené.

Od Raw Till 4 je už len krôčik k vytúženému cieľu. Je na tebe ako dlho ti tento celý prechod bude trvať.

Naozaj odporúčam začiatočníkom aby si sledovali denné príjmy kalórii, vitamínov a minerálnych látok na kontrolu svojej stravy používam Cronometer.com, ale fungujú aj KalorickeTabulky.cz.

3. Raw strava

odstavovač_g21

Pre viac info o odštavovačoch klik na obrázok

Si pripravený vzdať sa aj posledného vareného jedla? Aspoň niekoľko krát do týždňa ho nahradzuj ovocím. Veľa ľudom vyhovuje raw till 4 a na úplne raw stravu neprejdú. Raw Till 4 má svoje výhody, hlavne stálu možnosť ísť s kamarátmi von a najesť sa, aj keď vegánsky. Ale trávenie nikdy nebude také skvelé ako pri úplne surovej strave. Sám postrehneš aké sú rozdiely. Ale väčšina zmien by sa mala udiať v prvých dvoch krokoch – na vegánskej a Raw Till 4 strave. Tvoje trávenie a telo by po celom ovocno-zeleninovom dni nemalo pociťovať šok, je dobre pripravené na veľké porcie ovocia.

Takže ovocné raňajky, ovocný obed, ovocná večera a posledné čo chýba je veľký zeleninový šalát. Ten môže mat sám o sebe cez 300 kcal a vážiť pekné kilo. Priprav si zeleninový alebo ovocný dressing a uži si aj zeleninu. Ak si nepridávaš do smoothie listovú zeleninu, tu je priestor to napraviť a najesť sa ako predstava o vegánoch káže! 🙂

Ja som začala s vegánskou surovou stravou behom dňa a vyzerala presne takto. Ovocne! Dočítala som si posledné informácie o strave a išla som si nakúpiť melón, banány a jablká. Už je to viac ako rok dozadu. Stále sa stravujem ovocne alebo Raw Till 4 a neviem si vynachváliť ako to zmenilo môj život, priority a lásku k našej prírode.

mixéry-perfect-smoothie

Pre viac info o mixéroch klik na obrázok

Autorka je vegánka a blogerka, venuje sa raw vegánskemu životnému štýlu – recepty.rawforum.sk

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 534 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme