Naozaj umierame menej kvôli očkovaniu ?

Jak jsou kontrolovány a hlídány účinky očkování? Je to opravdu očkování, kterému můžeme vděčit za to, že už neumíráme například na neštovice nebo záškrt?

Hosty Martiny Kociánové byli i napotřetí, paní doktorka Ludmila Eleková, která byla vloni zvolena pacienty lékařem roku v kategorii praktický lékař a je kritičkou povinného očkování. A pan doktor Marek Petráš, který je specialistou v oboru očkování a je předsedou odborného spolku pro očkování.

 

sestricka-ockovanie

Free photo www.pixabay.com

Martina: Dá se říci, že tady byla nějaká souvislost s očkováním proti břišnímu tyfu a nárůstem dětské obrny?

Marek Petráš: Takovým způsobem můžeme pozorovat i podobné analogie. Bylo tady zmíněno očkování proti pneumokokům. Začínalo se nějakou sedmivalentní vakcínou a v řadě zemí, kde se do toho vrhli plošně, tak se najednou ukázalo, že sice děti jsou vůči těm prvním sedmi vakcinačním sérotypům chránění, ty se u nich snížily a dramaticky, ale naopak vzrostl výskyt u těchto očkovaných dětí právě u těch ostatních sérotypů.

Dokladem toho byla Velká Británie, která to má velmi dobře sledované, a tam se to skutečně ukázalo markantně.
Samozřejmě tohle očkování svůj prospěch má, ale je otázka jak velký prospěch, protože nula od nuly pak pochází. A samozřejmě změna sedmivalentní vakcíny na třináctivalentní byla nezbytně nutná.

A to se potom projevilo pozitivně. Říká se tomu replacement, to znamená, že se nahrazují sérotypy, tak ta třináctisložková vakcína tento efekt má minimálně. Já to nebudu říkat, že neexistuje, protože on tam existuje taky, ale je to v minimální míře. To znamená, ten prospěch, ta ochrana obecně vůči pneumokokům touto vakcínou je významně vyšší než riziko replacementu.

Zdroj: www.rozhlas.cz

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 681 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme