Nápoj ktorý Vás nakopne, omladí a pomôže uzdraviť

Slzovka obyčajná je vlastne tráva, ako všetky ostatné jednoklíčnolistové rastliny z čeľade lipnicovitých. Ale niektoré trávy zaujímajú človeka viac než iné. Tie trávy, z ktorých je možné získať obilninu bohatú na škroby, sa nazývajú obilniny. Slzovka je tropická obilnina, ktorá sa v súčasnosti pestuje v strednej a západnej Číne, Indii, tropickej Afrike, Brazílii a južných oblastiach USA. Táto veľmi prispôsobivá, až tri metre vysoká jednoročka patrí k najstarším pestovaným plodinám sveta a dokonca je veľmi liečivá.
Z dietetického hľadiska obsahuje slzovka 52% škrobu, 7% tuku a 18% bielkovín, dokonca aj esenciálne aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže vyrobiť samo – leucín a lysín. Výhodou slzovky je fakt, že neobsahuje lepok a aj vďaka tomu sa v nej prítomné minerály veľmi dobre vstrebávajú. Za zmienku stojí prítomnosť draslíka, vápnika, horčíka, železa, medi, mangánu, fosforu, zinka a vysoký obsah vitamínov radu B.

Spása pre slezinu

Vraj niet orgánu v tele, ktorý by slzovka kladne neovplyvňovala, tvrdí to samotná tradičná čínska medicína. Najmä však prospieva zaťaženej a vyčerpanej slezine. Východný a západný postoj k slezine sa pomerne dosť líši. Zatiaľ čo západná medicína považuje slezinu za postrádateľnú, pre východnú medicínu je to hlavný orgán, ktorý v našom tele tvorí a distribuuje postnatálnu energiu. Slezina má vplyv na kvalitu krvi a schopnosti nášho imunitného systému, jej činnosť poškodzuje stres, negatívne myslenie a sústavné sťažovanie sa. Pes je zakopaný v tom, že oslabená slezina vedie k presne rovnakým mentálnym prejavom ako sú tie, ktoré spôsobujú jej oslabovanie. Narušená slezina vedie k narušenému tráveniu, ktoré sa prejavuje nadúvaním a nepríjemným pocitom plnosti. Oslabená slezina teda vedie k pocitu ťažoby na fyzickej aj psychickej úrovni. Pocity ťažoby a bezvýchodiskovosti sú prejavom toho, že energia v tele neprúdi, stagnuje a taká situácia nevyhnutne vedie do bažiny márnosti, k depresii a rakovine.

O stabilitu prvku Zeme, ku ktorému slezina patrí, sa treba starať, nezaťažovať svoju myseľ zbytočnými informáciami, žiť teraz a tu s odvahou a radosťou. Slzovka je pre slezinu naozajstná spása. Zlepší jej schopnosť filtrovať lymfu a pomôže tak pri odstránení nazbieraných toxických látok a predovšetkým hlienov, ktoré sa v tele tvoria vplyvom oslabenia sleziny. Posilnenie tohto orgánu vedie k citeľnému odľahčeniu.

Koniec hlúpej nálady

Mám tušenie, že slzovka môže byť veľmi efektným pomocníkom v prípade rôznych nešpecifických psychických ťažkostí sprevádzaných vzdychaním a bezradnosťou. Určite by sme ju mali nasadiť vždy, keď máme hlúpu náladu, pretože máme problémy, sme v zložitej situácii alebo je toho na nás už skrátka priveľa. Aby ale slzovka takéto zázraky dokázala, treba ju užívať pravidelne a dlhodobo. Uvádza sa, že až niekoľko mesiacov. Môžeme ju pridávať do kaší alebo variť ako akúkoľvek inú obilninu, ale naozaj pohodlným spôsobom užívania je popíjanie slzovkového nápoja. Nápoj pripravený z uvarenej, usušenej a rozomletej slzovky má úctyhodné spektrum pozitívnych účinkov.

Pomáha odstraňovať toxíny a ťažobu, celkovo čistí črevá a pleť, posilňuje slezinu, obličky a regeneruje pľúca. Vďaka ochrannému vplyvu na epitelové vrstvy buniek pomáha pri všetkých vredových chorobách. Výpočet priaznivých účinkov slzovky je nekonečný. Tradične sa slzovka používa v kombinácii s Kozincom blanitým (Astragalus membranaceus), ktorý jej pôsobenie podporuje a výrazne umocňuje. Preto je Kozinec aj súčasťou QI drinku, ktorý budete teraz môcť vyskúšať.

astragalus-kozinec-freepixabay

Kedy najlepšie

Slzovkový nápoj je najlepšie popíjať ráno na lačno, ideálne v dvojhodine aktivity sleziny medzi 9. a 11. hodinou. Rozhodne je nevyhnutné poslať ho slezine teplý, pretože tak to má rada. Ak budete potrebovať, môžete si ho osladiť medom, ale nie je to nevyhnutné, pretože samotný je sladkastý. Život môže byť naozaj sladký a strážkyňou ľahkosti vášho bytia je slzovka.

qi-drink-kozinec-astragalus-slzovka-prelickovy-jacmen

Horúci nápoj namiesto kávy – obsah: Kozinec (Astragalus) + Slzovka (Hato Mugi, Perličkový jačmeň, Jóbové slzy) – kik na obrázok

Títo dvaja tvoria veľmi pekný pár. Ona je vysoká štíhla tropická kráska plná energie, a on je síce vzrastom malý, ale čo sa potenciálu týka, veľký bojovník a ochranca. Obidvaja vedia, že keď sú spolu, ich schopnosti sa nesčítavajú, ale násobia – a v tom tkvie sila ich spojenia. Slzovka a kozinec sa spolu poznajú už stovky rokov a trúfam si odhadnúť, že sa dali dohromady na jedálenskom stole niekde v Číne. Zo slzovky sa tradične varili kašovité pokrmy a koreň kozinca sa do nich s obľubou pridáva dodnes. Svoje novodobé ÁNO si ale slzovka s kozincom povedali, keď spolu vytvorili QI drink.

UKÁŽKOVÁ SPOLUPRÁCA

Z hľadiska TČM majú slzovka aj kozinec mierne teplú povahu, sladkú chuť a väzbu na energetické dráhy sleziny a pľúc. Obidvaja sú teda takpovediac z rovnakého odboru a dohromady sú úspešnejší než každý zvlášť. Ich úlohou je odstránenie únavy, navýšenie energie a posilnenie obranyschopnosti. Slzovka na to ide cez odstránenie toxínov z tela podporením práce sleziny, pľúc a čriev, čo už samo osebe vedie k veľkej úľave. Kozinec si berie na starosť podporenie imunitného systému tým, že pod jeho vplyvom začne telo produkovať viac imunoglobulínov, T-lymfocytov a makrofágov, vďaka čomu sa rýchlejšie vysporiada s pôvodcami akejkoľvek infekcie. Navyše chráni pečeň a posilňuje srdce. Aktiváciou kôry nadobličiek zvyšuje kozinec výkonnosť a pomáha vyrovnávať sa so stresom – je to silný adaptogén a imunostimulant. Kozinec synergicky podporuje aj iné rastliny, do páru by bol vhodný aj s echinaceou alebo sladkým drievkom, ale pssst – to sa slzovka nesmie dozvedieť.

EFEKT CELKOVEJ TONIZÁCIE

Pod pojmom „tonizujúci alebo aj tonifikačný účinok“ sa skrýva hneď niekoľko prínosných vlastností, ktoré majú niektoré výnimočné rastliny, často sa nazývajúce „toniká“. Rastlinné toniká majú schopnosť zvyšovať odolnosť organizmu voči nepriaznivým vplyvom prostredia, fyzickú aj duševnú silu a predovšetkým znižovať pocity únavy. Kombinácia kozinca a slzovky je vzpruhou pre celý organizmus. Nielenže podnecuje jeho obranyschopnosť, znižuje toxickú záťaž, ale poskytuje mu aj cennú výživu v podobe širokého spektra minerálnych látok, množstva aminokyselín a energie v podobe polysacharidov.

KAŽDODENNÝ RITUÁL

QI drink je teda nielen výživovým doplnkom, ale sám o sebe aj funkčnou potravinou s vysokým obsahom biologicky účinných látok. Jeho posilňujúce schopnosti sa však dajú využiť iba tak, že sa užíva dlhodobo a systematicky. Súčasťou vašich denných rituálov sa stane veľmi ľahko. Nahradí rannú kávu alebo čaj a pre tých, ktorí už teraz popíjajú radšej kávovinové nápoje z čakanky, to nebude vôbec žiadny problém. QI drink sa ale dá pridať aj do ranného alebo obedňajšieho koktailu, primiešať do ovsenej kaše či k naklíčenej pohánke s medom a tahini – to je môj posledný superbioekoezo vynález.

PRE NIEKOHO PREDSA LEN NIE

Hoci by sa zdalo, že QI drink je úplne pre každého, nie je to tak. Vzdať sa ho musia tehotné ženy, u ktorých silná detoxikácia nie je nikdy prospešná. Na druhej strane, ako príprava na tehotenstvo je QI drink spolu s cviklou na nezaplatenie. Ďalej sa QI nápoj neodporúča ľuďom po transplantácii orgánov, ktorí užívajú imunosupresíva, pretože vysoký imunostimulačný efekt by u nich bol naozaj na škodu. Nakoniec prijmite ako fakt, že kozinec sa vraj nemá rád s magnóliou (súčasť Relaxinu), takže tých dvoch k sebe radšej nepúšťajte.

Autor: Mgr. Tereza Viktorová

DOBRÝ TIP

Slzovka je niečo ako „hnojivo“ pre energiu sleziny (podľa TČM presnejšie sleziny-slinivky). Dokáže jej urobiť naozaj dobre a navyše ju vôbec nezaťaží. Dodá silu kľúčovému tráviacemu orgánu, a to už niečo znamená. Slezina-slinivka je najdôležitejšie miesto, ktoré je nevyhnutné pre extrakciu energie a živín z potravy. Ale to nestačí. Môžeme vytvoriť sily habadej, ale ak sa nedostane do všetkých miest v organizme, leží tak trochu ladom. Preto k nej odporúčam Regalen, ktorý smeruje silu na miesto, kde sa má použiť. Táto kombinácia je len jednou z možných. Slzovka je vynikajúca potravina, aj pre tých, ktorí len tak niečo nestrávia.

Autor: MUDr. Alexandra Vosátková

Účinky Slzovky

  • Odstraňuje odpadové produkty látkovej výmeny a detoxikuje organizmus
  • Posilňuje slezinu, obličky a regeneruje pľúca
  • Používa sa pri kašli a respiračných ochoreniach – virózach, chrípkach, zápaloch priedušiek a pľúc
  • Podporuje funkciu pečene, priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu, pomáha pri trávení tukov
  • Uľavuje pri prekyslení organizmu a tým dopĺňa liečbu metabolických syndrómov, dny, reumatických ochorení, celiakie, žlčníkových a obličkových kameňov
  • Harmonizuje a tonizuje oslabené trávenie
  • Osvedčuje sa pri nadúvaní, hnačkách a pocitoch plnosti
  • Pôsobí pri žalúdočnej a črevnej slabosti, čistí črevá
  • Pomáha pri regenerácii vredových chorôb tráviaceho ústrojenstva
  • Odstraňuje hlieny a nadmernú vodnateľnosť/opuchy, je močopudná
  • Uľavuje od ťažkých myšlienok, zlých nálad a depresie
  • Osvedčuje sa pri liečení cýst, myómov, fibrómov, pri zväčšenej prostate, zdurení nosných a krčných uzlín
  • Uvoľňuje napätie šliach a kŕče v končatinách
  • Má priaznivý vplyv na pokožku a jej vzhľad, pomáha liečiť ekzémy a zápaly kože
  • Spomaľuje šedivenie vlasov
  • Účinkuje na celulitídu

Účinky Kozinca

  • Napomáha prirodzenej obranyschopnosti organizmu – podporuje imunitný systém
  • Zvyšuje fyziologickú odolnosť organizmu v náročných podmienkach
  • Adaptogén – podporuje duševnú a fyzickú odolnosť
  • Prispieva k udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi
  • Prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku
  • Podporuje pohyblivosti kĺbov
  • Pomáha udržiavať normálnu činnosť cievnej sústavy a kardiovaskulárného systému
  • Podporuje vylučovaciu funkciu obličiek
  • Podporuje normálnu funkciu močového mechúra
  • Stimuluje pohyblivosť spermií
  • Prispieva k fyzickej pohode
  • Prispieva k odolnosti počas predmenštruačného cyklu
  • Prispieva k úľave od príznakov menopauzy
  • Antioxidant – pomáha chrániť bunky a tkanivá pred oxidačným poškodením

Recepty

RANNÉ NAKOPNUTIE

Ak ste zvyknutí piť ráno kávu, skúste si do slabšej kávy pridať 1/2 lyžičky QI drinku, maslo (namiesto mlieka), MCT olej, Cejlónsku škoricu a med, poprípade ak ste na nízkosacharidovej strave namiesto medu aminokyselinu Glycín. Má chuť ako cukor ale nulový glykemický index a čo je veľmi dôležité v dnešnej dobe používania chemikálií pri pestovaní, má schopnosť vytláčať glyfosáty. V malej dávke zvyšuje pozornosť, vo väčšej zlepšuje spánok. Ale hlavne predlžuje život a má množstvo pozitívnych účinkov.

Autor: Ing. Peter Tóth

ŽIVOTABUDIČ – ÁJURVÉDSKE ZLATÉ MLIEKO

250 ml mlieka (ideálne rastlinné, ktoré nezaťaží slezinu-pankreas), ½–1 lyžičky mletej kurkumy, ½ lyžičky mletej škorice, 1 štipka kajenského alebo čierneho korenia, 1 lyžica medu, 1 lyžička masla, 1 lyžička QI drinku

Mlieko s korením a maslom zahrejte a krátko povarte, po ľahkom vychladnutí pridajte lyžičku QI drinku a oslaďte medom.

VÝDATNÉ SMOOTHIE

300 ml mlieka (ideálne rastlinné, ktoré nezaťaží slezinu-pankreas), 1 štipka muškátového orieška, 1 štipka sušeného ďumbiera (zázvoru) alebo kúsok čerstvého ďumbierového koreňa, 1 zrelé jablko, hruška alebo banán pre rýchlejšiu verziu, 2–3 sušené datle alebo med, 1 lyžica ovsených vločiek, 1 lyžička QI drinku

Na sporáku zahrejte mlieko s korením a ovocím nakrájaným na kúsky, pridajte datle a vločky a chvíľu povarte. Pridajte lyžičku QI drinku a rozmixujte v mixéri do hladka. Ak sa ponáhľate, (čo by ste ráno nemali), ohrejte mlieko s korením, prelejte do mixéra, pridajte banán, vločky, med, QI drink a rozmixujte. Keď pridáte viac vločiek, môžete jesť lyžičkou ako smoothie bowl – misku, ktorú možno doplniť orieškami, kakaom, čokoládou, sladkým sušeným ovocím alebo čímkoľvek, čo vám urobí dobre na duši.

SLADKÁ KAŠA

8 polievkových lyžíc slzovky, 1 hrnček studenej vody na namočenie slzovky, cca 1 hrnček ďalšej tekutiny na varenie kaše – mlieko, rastlinné mlieko alebo ďalšia voda, štipka soli, 1 jablko, 1 hruška, 1 lyžica masla alebo kokosového oleja, 1 lyžička škorice, na dochutenie datľový, javorový sirup alebo med, 1 hrsť vlašských orechov na posypanie

Slzovku prepláchneme a necháme namáčať aspoň na 1 hodinu v studenej vode. Medzitým si nakrájame ovocie na malé kúsky a podusíme spolu so škoricou na masle alebo kokosovom oleji. K namočenej slzovke pridáme ďalšiu tekutinu podľa našej voľby, ideálne je napríklad kokosové alebo ryžové mlieko, štipku soli a varíme domäkka asi 20–25 minút. Občas premiešame a strážime množstvo tekutiny tak, aby sa kaša nepripálila. Prípadne podlievame ďalšou tekutinou. Podávame s ovocným rozvarom, nasekanými orieškami, dosladíme podľa našej chuti sirupom alebo medom.

NÁTIERKA SO ZELENINOU

½ hrnčeka slzovky, 1 hrnček vody na namočenie slzovky, 1 mrkva, 1 petržlen, 1–2 strúčiky cesnaku, ½ cibule, 2 lyžice masla alebo oleja, 3 lyžice čerstvého syra, tvarohu alebo smotany na zjemnenie, soľ, čierne korenie, pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie

Slzovku vopred namočíme do vody aspoň na 1 hodinu. Na masle alebo oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, cesnak, nahrubo nastrúhanú mrkvu, petržlen. Pridáme slzovku aj s vodou, osolíme, okoreníme podľa chuti a necháme variť domäkka. Občas premiešame, prípadne doplníme tekutinu. Rozmixujeme. Môžeme pridať na zjemnenie čerstvý syr, tvaroh alebo smotanu a dozdobiť vňaťou.

Autor: Zuzana Komůrková

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 990 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme