Bryndzové nehalušky

Receptov na typické slovenské jedlo – bryndzové halušky je plný internet. Ale čo vtedy, ak na to máme chuť, ale nechceme jesť múku?

Sacharidy (zemiaky, obilniny, strukoviny a výrobky z nich ako múka, … ) s nasýtenými tukmi (v našom prípade bryndza, slanina, smotana) je veľmi ťažko stráviteľná kombinácia, ktorá Vám bude dlho ležať v žalúdku, nakoľko žalúdok trávi živočíšne bielkoviny a nie sacharidy. Tie čiastočne rozkladajú enzýmy v našich slinách (keby sme boli dostatočne žuvali) a potom pankreatické šťavy, keď sa jedlo po čase posunie do dvanástnika.  Tam sa škrob rozloží a glukóza, ktorá v krvi veľmi rada reaguje s bielkovinou vytvára glykované proteíny, ktoré sa radi usádzajú v cievnej stene, podobne ako zoxidované čiastočky LDL z nasýtených tukov po stretnutí s glukózou. Podrobné mechanizmy pôsobenia nájdete v článkoch:

Mám pre Vás jednoduchú a chutnú náhradu – bryndzové halušky bez halušiek. Príprava je dokonca oveľa jednoduchšia.

bryndzove-nehalusky

Bryndzové nehalušky

Karfiol nalámete na drobné kúsky (veľkosti halušiek) a dáte variť do slanej vody s kmínom. Ja používam praidskú. Dĺžka varu závisí od Vás. Ja iba krátko obvarím, aby som čo najmenej znehodnotil termolabilné vitamíny a enzýmy.

karfiol

Medzitým si nakrájajte cibuľu a slaninu z mangalice a urobte si z nich škvarky. Cibuľku prisypte do horúcej masti, až keď sú škvarky hotové, ináč Vám prihorí.

slanina-cibula

Ak nemáte slaninu, môžete použiť aj klobásu, ale už to bude ťažšie stráviteľné. Je predpoklad, že ak ste zohnali výrobky z mangalice, ktorá sa voľne pásla a nie z prasaťa, ktoré bolo kŕmené priemyselne pestovanými obilninami, budete mať slaninu s nižším obsahom toxínov.

Medzitým si pripravte 100% ovčiu nepasterizovanú bryndzu. V lete zvyknem miešať so smotanou z nepasterizovaného kozieho mlieka. Ak nemám, dávam iba čistú bryndzu. Mám jej dosť aj v zime v mrazničke. Ak by ste použili pasterizovanú bryndzu, tak hlavný účinok probiotických kultúr sa vytratí. Ak použijete komerčne predávanú bryndzu kde je aj kravské mlieko s bielkovinou (kazeínom) typu A1, môže Vám to vyvolať tráviace problémy.

bryndove-nehalusky

Na záver scedíte vodu z karfiólu, pridáte zmiešanú bryndzu, a zalejete s masťou so škvarkami a cibuľou.

bryndzové nehalušky-cibula-slanina-klobasa

Ja si k tomu dám ešte zopár zelených listov, reďkovku, či inú zeleninu, popr. kvašáky a zopár glgov žinčice. Viď prvý obrázok.

Dobrú chuť

Autor: Peter Tóth

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 440 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme