Najdôležitejšie rady pre zdravie žien

Ovulácia je kľúčom k dobrému zdravotnému stavu ženy

Hormonálny systém je základom našej životnej aktivity, pohody a dobrého zdravia. Pri jeho vyladení, je aj otehotnenenie menej problematické.

Ženy majú často pocit, že je príliš ťažké porozumieť hormonálnym „zákernostiam“, a tieto pocity sú tak neuchopiteľné, že sa nimi nikto nezaoberá, kým ich vypadávanie vlasov, výkyvy váhy, cievne problémy, PMS, či problémy s plodnosťou neprinútia ísť k lekárovi, ale aj potom je to len o šťastí, ak získajú informácie v prístupnej forme.

Mnoho z nás sa tak nedozvie, že procesy sprevádzajúce ovuláciu sú zodpovedné za zdravý vzhľad, pleť, vlasy, spánok, bezbolestnú menštruáciu, hladinu energie a náladu. Rovnako mnohí nevedia, že potlačenie ovulácie, ktoré spôsobuje antikoncepcia, je v podstate chemickou kastráciou a je nevyhnutne spojené s radom zdravotných problémov.

usmev-zuby-zena-pexels-photo-3762402.jpeg

Óda na ovuláciu

Keď ženy ovulujú, cítia sa veľmi dobre, pretože práve vtedy dochádza k hormonálnemu nárastu: ako sa vaječníky pripravujú na uvoľnenie zrelého vajíčka, začínajú produkovať stále viac estrogénu (estradiolu). Čím viac estrogénu, tým viac serotonínu, a preto sa v dňoch, ktoré predchádzajú ovulácii, cítia čipernejšími a uvoľnenejšími.

Bezprostredne po ovulácii sa proces vyvíja ešte zaujímavejšie. Vaječníky (jeden z nich) začnú produkovať veľké množstvo progesterónu, ktorý okrem iného upokojuje a potláča zápal.

Progesterón produkuje jedinečná žľaza zvaná žlté teliesko. Žlté teliesko sa tvorí vo „vrecku“ (folikule), ktorú zanechalo vajíčko.

Úžasný a prchavý proces: život žltého telieska trvá veľmi krátko, podobne ako motýľ, iba 12-14 dní. Táto žľaza sa tvorí veľmi rýchlo a za necelý deň narastie až na 4 cm! V ľudskom tele neexistuje žiadne iné tkanivo, ktoré by sa vyvíjalo tak rýchlo a dostávalo tak výdatný prísun krvi!

Pre správnu funkciu žltého telieska je nevyhnutne potrebné dostatočný prísun cholesterolu, vitamínou skupiny B, koenzýmu Q10, vitamínu D, jódu a v neposledom rade horčíkzinok, …

Žlté teliesko má zvlášť vysokú potrebu selénu, takže selén možno označiť za hlavný stopový prvok zodpovedný za syntézu progesterónu (autorka odporúča dávku selénu asi 200 mcg).

Progesterón by mal byť v hojnom množstve počas luteálnej fázy, čo je druhá časť cyklu. Keď jeho hladina tesne pred menštruáciou klesne, mnoho ľudí sa cíti nervóznejšie. Mnoho žien, ktoré neovulujú (anovulačné cykly), v podstate žiadny progesterón neprodukuje. V takých cykloch je samotná menštruácia obvykle bolestivejšia a dochádza k väčšej strate krvi.

Ovulácia je užitočná a nevyhnutná nielen pre počatie.

Ovulácia je samozrejme dôležitá pre počatie, ale jej úloha je oveľa širšia. Je jedinou podmienkou, aby ženské telo mohlo syntetizovať hormóny estradiol a progesterón, hormóny zdravia a pohody.

Jedná sa o silných hráčov v ženskom zdravotnom a metabolickom systéme, obaja hrajú kľúčovú úlohu v regulácii nálady, hladiny energie a libida, inzulínovej reakcie, rovnováhy hormónov štítnej žľazy, stavu pokožky a vlasov a ďalších. Navyše normálne množstvo týchto hormónov chráni pred osteoporózou, rakovinou a kardiovaskulárnymi chorobami.

Sabotáž ovulácie

Hormonálna antikoncepcia úplne zastavuje ovuláciu. V podstate sa jedná o chemickú kastráciu. Na pozadí užívania HA sa s týmito hormónmi môžete rozlúčiť, namiesto toho žena dostáva syntetické analógy v pilulke: stačí, aby telo prestalo produkovať vlastné, ale tým podobnosť končí. Inak žiadna podobnosť s „pôvodným“ estrogénom a progesterónom neexistuje. Celkovo je to zlý vtip, keď sa týmto látkam vôbec hovorí hormóny. Na molekulárnej a funkčnej úrovni ide o úplne odlišné štruktúry.

Hormonálna antikoncepcia však nie je to jediné, čo môže narúšať ovuláciu. Bráni jej tiež stres, ochorenie štítnej žľazy, zápalové procesy (vrátane tých spôsobených lepkom a mliečnymi výrobkami), toxíny zo životného prostredia, cukor, polycystické vaječníky, nedostatok vitamínov a stopových prvkov a poruchy trávenia a črevnej mikroflóry. Mierna fyzická aktivita ovuláciu podporuje, nenarúša ju.

Diagnostika nedostatočnosti luteálnej fázy

„Defekt luteálnej fázy“ je lekársky termín pre problémy so žltým telieskom. Pokiaľ sa táto žľaza nevytvorí (a teda nezačne ovulácia), alebo pokiaľ žlté teliesko neprežije svoj plný život (12 dní), žena nebude mať svoj progesterón. V takom prípade sa pravdepodobne dostaví PMS a väčšia strata krvi, rovnako ako výtoky pred nástupom menštruácie (to príde mnohým ženám ako normálne, že?).

Pokiaľ je to vaša situácia, pri meraní bazálnej teploty nezaznamenáte typické zvýšenie teploty a váš progesterón v sére zostane v krvnom teste nízky (menej ako < 8 ng/ml alebo 25 nmol/l). Tento test má zmysel vykonávať 5-9 dní pred menštruáciou, a to iba v prípade, že neužívate antikoncepciu: účinok hormonálnej antikoncepcie je založený na vzniku defektu v luteálnej fáze, čo je práve zmyslom hormonálnej antikoncepcie, a preto je tak spoľahlivá. Problémom je tiež to, že sa často po zrušení HA cyklus sám neobnoví, hoci gynekológovia univerzálne odporúčajú HA na reguláciu cyklu.

Po zrušení antikoncepcie sa cyklus obnoví, ak je žena v dobrom zdravotnom stave, a nemusí sa obnoviť, ak je jej vlastná hormonálna funkcia slabá (tiež pri Duphastone, ktorý je umelým progesterónom a je predpisovaný na podporu otehotnenia – v skutočnosti potláča ovuláciu a otehotnenie v rannom štádiu, ale vzhľadom k jeho nízkej koncentrácii pri dobrom zdravotnom stave dochádza k otehotneniu napriek užívaniu Duphastonu – nie kvôli nemu! Tento obraz popisuje mnoho lekárov, ktorí sa špecializujú na obnovu prirodzeného cyklu a ženskej plodnosti).

tehotenstvo-les-žena-1576443-freepixabay

Čo je možné urobiť pre zvýšenie vlastného progesterónu, a teda pre nastolenie mesačnej ovulácie?

To znamená, čo robiť, aby sa zlepšilo vaše zdravie: dobrá pleť, dobrá nálada a spánok, silné a lesklé vlasy a nastala bezbolestná menštruácia?

Ako poznám, či moje telo produkuje dostatočné množstvo hormónu?

Hladina progesterónu prudko stúpa 2-3 dni po ovulácii a vrcholí približne týždeň pred začiatkom menštruácie. Pokiaľ si zmeriate bazálnu teplotu, zistíte, že sa zvýši. V analýzach v rovnakom čase stúpne aj „progesterón v sére“, mal by byť vyšší ako 8 ng/ml alebo 25 nmol/l. Čím vyššia, tým lepšia.

Ak užívate antikoncepciu, je zbytočné robiť testy, nebude tam žiadny progesterón. Hormonálna antikoncepcia úplne vypína ovuláciu, a tým aj syntézu progesterónu.

Pri nízkom progesteróne môžete skúsiť užívať prírodný progesterón (existujú krémy a tabletky), ale lepšie je vytvoriť si vlastnú vnútornú továreň.

Nie je to ľahké.

Jediný spôsob, ako si progesterón vyrobiť, je mať každý mesiac ovuláciu alebo byť tehotná. Ovulácia nie je telu daná ľahko. Je energeticky veľmi náročná a fyziologicky nákladná, vaječníky musia prejsť úžasnou cestou premeny, vytvoriť podmienky na dozretie vajíčka, potom vypestovať žlté teliesko, ktoré bude produkovať progesterón, vyžaduje veľa energie a slušné množstvo mikroživín: horčík, jód, zinok a najmä selén.
Tvorba žltého telieska vyžaduje aj zdravý imunitný systém, takže akýkoľvek chronický zápal, napríklad reakcia na lepok alebo črevná disbióza, môže ovplyvniť systém a narušiť ovuláciu a syntézu progesterónu. Zasahuje aj ochorenie štítnej žľazy a inzulínová rezistencia.

Na vytvorenie žltého telieska potrebujú folikuly vo vaječníkoch tri mesiace, aby dozreli a pripravili sa na ovuláciu. A po celých tých 100 dní potrebujú folikuly podporu, zdravé prostredie, zodpovedajúcu výživu. Ak ste mali nejaké obdobie stresu (choroby) alebo zlej výživy, po troch mesiacoch sa u vás prejaví nízka hladina progesterónu.

Stres odčerpáva progesterón

Ďalšou komplikáciou je, že progesterón, ako steroidný hormón, je prekurzorom ďalšieho dôležitého steroidného hormónu: kortizolu. To znamená, že keď ste v strese, nadobličky kradnú progesterón na výrobu kortizolu, všetka tvrdá práca vaječníkov a žltého telieska ide na výrobu stresového hormónu.

Vitex (vetvičky)

vitex-5346581_640-freepixabay

Vitex je rastlina, ktorej extrakt stimuluje hypotalamo-hypofyzárno-ovariálny systém a pomáha stimulovať ovuláciu. Jeho užívanie vykázalo dobré výsledky v klinických štúdiách, pričom sa zistilo, že zvyšuje hladinu progesterónu a pomáha proti príznakom PMS. Užíva sa s opatrnosťou pri polycystizme, pretože zvyšuje aj hladinu luteinizačného hormónu (poznáme ho ako LH), a tak môže užívanie Vitexu v tomto prípade stav zhoršiť.

Zhrnutie

1. Uistite sa, že máte dostatok horčíka, jódu, vitamínu D a selénu;

2. riešte skrytý zápal, ktorý môže byť nenápadne prítomný s mliečnymi výrobkami a lepkom v strave, priepustnosťou čriev, ochorením štítnej žľazy a inzulínovou rezistenciou (viď odkazy vzššie);

3. vyhnúť sa stresu (to okrem iného znamená bezpodmienečne dodržiavať spánkový režim! Tiež antistres: masáže, plávanie, spev, …);

4. zvážte užívanie Vitexu (s opatrnosťou pri polycystickej fibróze!);

5. buďte trpezlivá: ovulácia „dozrieva“ až 100 dní!

Autor a zdroj: Lara Briden – naturopatická lekárka, aktivistka v oblasti zdravia žien a autorka bestsellerov – praktických príručiek na liečbu menštruačných problémov pomocou výživy, doplnkov a bioidentických hormónov.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
138 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme