Milan Calábek – liečenie chorôb prostredníctvom prírodných látok, ktoré ovplyvňujú gény

Rozhovor s filozofom, cestovateľom, znalcom mnohých liečebných metód, zakladateľom Univerzity nové doby Milanom Calábkom o Epigenetickej fytoterapii – pôsobení prírodných látok na blokovanie alebo aktiváciu našich génov, ktorých činnosť alebo nečinnosť choroby spôsobujú:

Zopár poznámok z uvedeného rozhovoru:

Muži by nemali užívať byliny ako Gotu kola (Pupočník ázijský), Majoránka, Mäta, … nakoľko znižujú testosterón. Naopak EGCG + Quercetín sú ideálne pri liečbe rakoviny prostaty.
Muira puama – k posilneniu libida a sexuálneho výkonu.
Byliny ktoré možno používať nepretržite: Kustovnica (Goji), Rhodiola, Ženšen, …
Byliny potlačujúce nežiadúce mikroorganizmy:
– Ľubovník (Třezalka) + Saturejka – streptokoky
– Ľubovník + Alchemilka (Kontryhel) – stafylokoky
+Kokosový olej (kyselina laurová) – gramnegatívne baktérie, Herpes vírus, Epstein barr virus, chrípkové vírusy, …
+Oregáno – žltačka

Methionin – esenciálna aminokyselina potrebná na tvorbu svalov. Ak jej prijímame veľa (červené mäso) starneme rýchlejšie. Ako starneme, tak sa vypína viac a viac génov. Pokus: ak sa mladá myš učí, zapína 2.000 génov. Stará len 6. Podobne je to u ľudí. Je to spôsobené:
1. metyláciou DNA – naviaže sa skupina CH3 a zabraňuje aktivite génov.
U mladých žien nie je estrogénový receptor-α (ERα) ani (ERβ) príliš metylovaný. Ale ako starne, hlavne po prechode, dochádza k vyššej metylácii. (ERβ) napríklad bráni vzniku rakoviny prsníka, ale spôsobuje rakovinu prostaty. Naopak (ERα) u mužov, bráni jej vzniku.
Kurkumín moduluje gény – tam kde treba zapne a tam kde treba vypína.

2. acetyláciou DNA – ak neprebieha transkripcia génu, znamená to, že príslušný gén v organizme vôbec „nepracuje“, napriek tomu, že je prítomný. Pôvodne nefunkčné gény môže však „oživiť“ acetylácia histónov. Keď sa na históny, okolo ktorých sa v chromozómoch pevne ovíja DNA (vytvárajúc štruktúru zvanú nukleozóm), naviažu epigenetické značky – acetylové skupiny, zovretie sa uvoľní a gén sa aktivuje. Príklad: aj keď je v miestnosti lampa (gény), neznamená to, že v miestnosti je aj svetlo. Lampa musí byť zapnutá (acetylácia histónov) … viac o týchto mechanizmoch
Cyklooxygenáza je enzým zaisťujúci premenu kyseliny arachidonovej na prostaglandíny, prostacyklíny a tromboxány.
COX-1 zabezpečuje fyziologickú syntézu prostaglandínov napríklad pri ochrane žalúdočnej sliznice. Ale pri užívaní aspirinu (kyselina acetylsalicylová) sa inhibuje, čím sa prestane chrániť sliznica žalúdka, začnú nás trápiť obličky, pečeň, kolená, …
COX-2 syntetizuje prostaglandíny ako odpoveď na zápal a tým napomáha zvýšeniu teploty a vzniku bolesti pri zápale. Lieky a ako Ibuprofén, … sú inhibítormi COX1 aj COX2, čím zmierňujú bolesť, zápal a znižujú teplotu. Pri užívaní glukokortikoidov s nesteroidnými anti-reumatikami (aspirín, ibuprofén, diklofenak, …) mnohonásobne stúpa riziko žalúdočných vredov a krvácania z nich.

Čerstvý zázvor prehrieva, ale otvára póry na pokožke (po konzumácii neísť do nehostinného počasia), zvyšuje tlak, … Sušený a varený zázvor prehrieva, ale neotvára póry, potláča zápaly – leukotríny – ktoré vznikajú z kyseliny arachidonovej pôsobením lipooxigenáz – potlačuje gén 5LO

Alzheimer: medicína používa liečivá na potlačenie tzv. amyloidných plakov. Výskum v roku 2013 a 2014 ukázal, že je to chybná cesta. Účinnejšie je pracovať s deacetylázou č.2 = Kurkumín + EGCG a pracovať s génmi dlhovekosti – sirtuínmi, ktoré opravujú DNA, napríklad Resveratrol a výťažky z hrozna.

Šišiak bajkalský – možno užívať nepretržite, ale napríklad Klinček nie. Síce likviduje COX-2, ale zároveň likviduje aj COX-1, čo už nie je dobré.

Tulsi – bazalka posvätná – má výsostné postavenie v ájurvéde. Posilňuje celkové zdravie a obranyschopnosť organizmu. Znižuje alergické prejavy, podporuje psychiku a jej regeneráciu. Má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky.

Šťastie je prepojené s imunitou. Obavy a stres imunitu znižujú. Mozog je neuroplastický. Môžeme ho ovládnuť sami a to vnútorným nastavením:

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
3 123 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme