Doplnky výživy môžeme zjesť vo forme funkčných potravín – recept

Pri každej prednáške (toho času cez ZOOM) alebo konzultácii dostávam otázky, že prečo je nutné užívať tak veľa doplnkov a ako som schopný toľko doplnkov denne „zjesť“. Na tú prvú som prednedávnom napísal článok:

Ako som už vo viacerých článkoch napísal, nie je potrebné a ani zdravé, jesť od rána do večera. Človek je hladný iba z dôvodu, že sú hladné jeho bunky, lebo im chýbajú živiny a zároveň preto, lebo papá prázdne kalórie – sacharidy, ktoré sa menia na cukor, čo má fatálne následky na zdravie a zvyšuje inzulín, ktorý spolupracuje s leptínom a ghrelínom. Sú to „šepkári“, ktorí nášmu mozgu vysielajú signály, že sme hladní, alebo najedení. Ale ak Vám niekto kvôli ich disbalancie, lebo veľa a často jete, neprestáva „hučať do uší“, po čase ohluchnete a tak máte chuť na jedlo aj keď ho už nepotrebujete a priberáte a zarábate si na mnohé choroby. Vysvetlenie v článkoch:

Vráťme sa však k popisu, ako dokážem zjesť denne mnoho doplnkov výživy. Jeden zo spôsobov je, že si pripravím jedlo z niekoľkých „práškov“ nabitých živinami. Každý deň to môže byť rovnaké, ale u mňa je to vždy iné. Preto nemôžem uverejniť recept, lebo to bude závisieť aj od Vás, čo Vám bude v akej kombinácii chutiť. Zo začiatku tých superpotravín nekombinujte veľa, lebo by sa to ťažko trávilo. Na lepšie trávenie môžete užiť pre jedlom Betain HCl na zvýšenie kyseliny v žalúdku a počas jedla aj enznýmy.

Ako základ môžete použiť čistú pramenitú alebo filtrovanú vodu. Ja používam hydrogenovanú vodu, alebo ak mám v lete čerstvé nepasterizované kozie mlieko tak si vyrábam jogurt. Pretože jogurt z obchodu fermentoval maximálne 8 hodín (ak vôbec) a väčšinou je pasterizovaný, popr sú v ňom iné ingrediencie ako surové ovčie, či kozie mlieko. Ideálne je fermentovať aj 24 hodín, keď už sa množstvo laktózy blíži k nule. Pri dlhšom kvasení sa môže jogurt pokaziť.

Do toho pridám najprv suroviny, ktoré potrebujú čas aby napučali, ako CHI semiačka a energetická bomba – Perga, Pergu (Ambróziu) odporúčam namočiť aj niekoľko hodín vopred. Ak chcete aby to bolo sladšie, tak trocha sušeného ovocia, odporúčam goji.

Po hodine si na kávovom mlynčeku čerstvo zomeliem ľanové, ostropestrecové a semiačka senovky gréckej. Občas pridám aj mletý mak.

Ako som už písal, podľa chuti môžete striedať a kombinovať rôzne prášky:
Mikromelivo z hrozna
Maca koreň – rastlina pre dlhovekosť a sexuálnu vitalitu – najlepšiu vstrebateľnosť má gelatinizovaná maca
Kolagén a hyaluron – výživa pre silné kĺby a pružnú pokožku
Cejlónska škorica pre jej liečivé účinky
Ashwagandha – anistresová bylina posilňujúca fyzickú a psychickú vitalitu – pozor ak si dáte veľa, pokazíte chuť
Jablčná vláknina nesmie chýbať – je to cenovo dostupné prebiotikum pre baktérie v čreve s ideálnym pomerom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny
Moringa Oleiferaprírodný liek na civilizačné choroby
Zelené potraviny, ale pozor na množstvo, aby ste hlavne so spirulinou nepokazili chuť
– Niekto si primiešava konopný proteín

Zdravé tuky ktoré vždy pridávam a obmieňam:
BIO kokosový olej – pre jeho všestranné účinky na organizmus
MCTvylepšený kokosový olej
Ľaničníkový olej, lebo neoxiduje tak ako ľanový
Sacha inchi, olej z horkých marhuľových jadierok, alebo iné oleje s vysokým obsahom omega 3
– Na záver posypem lúpanými konopnými semiačkami, pre ich ideálne zloženie tukov a bielkovín a vysoko výživnú hodnotu
– Môžete si tam nadrviť aj rôzne orechy, ak ste ich deň predtým namočili, aby sa vyplavili lektíny, alebo primiešať pastu z orechov, lebo dodávajú sladšiu chuť ako samotné orechy

V lete, ak zrejú si pridám čučoriedky, alebo iné bobuľové ovocie. Podobnú chuť vytvorí aj Acai (má najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých známych ovocí). Sladkosť Vám zvýši aj Lucuma. Zaujímavú saldkokyslú chuť vytvorí prášok zo šípok s vysokým obsahom vitamínu C.

Väčšinou si do toho ošúpem a nakrájam cca 1/2 jabĺčka – mám BIO nestriekané.

Nebojte sa experimentovať. Dobrú chuť!

Ja si k tomu ešte dávam „kávičku“

Do slabšej presso kávy, alebo horúcej vody (cca 1,5 dcl, aby Vám ju maslo neochladilo), prisypem 1/2 až 1 lyžičku QI drinku, ktorý pre svoje zloženie nakopne, omladí a pomôže uzdraviť. Namiesto mlieka pridám maslo, alebo kokosovú smotanu, MCT olejCejlónsku škoricu, či mletý kardamon a med, poprípade ak ste na nízkosacharidovej strave namiesto medu stéviu, alebo aminokyselinu Glycín. Má chuť ako cukor ale nulový glykemický index. V malej dávke zvyšuje pozornosť, vo väčšej zlepšuje spánok. Ale hlavne predlžuje život a má množstvo pozitívnych účinkov.

Autor: Peter Tóth – Regeneračné centrum EZOfit Košice

 

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
1 966 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme