Vedľajšie účinky doplnkov výživy

Určite sa stretávate s informáciami, že vysoká dávka vitamínov môže spôsobovať vážne zdravotné problémy. Je to naozaj tak?

otazniky-free-pixababy

Áno spôsobuje, dokonca to má veľmi vážne vedľajšie účinky. Čo by sa napríklad stalo, ak by človek namiesto odporúčaných 600 IU D vitamínu užíval napríklad 4-6.000, či ešte viac jednotiek?

Podľa výpočtov zahraničných odborníkov by sa znížil počet ochorení na rakovinu cca o 35% percent, počet cukrovkárov (ktorí sú odkázaní na inzulín) by sa znížil o 78%, o 90% by bolo menej chrípkových ochorení a život človeka by sa predĺžil o 2-3 roky. Odporúčam  prečítať si článok (so štúdiami), že aké megadávky boli použité na vyliečenie pacientov, alebo na zvýšenie imunity:

Prečo sú teda odporúčané denné dávky (ODD) nastavené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) na tak nízke hodnoty?

Najdôležitejší vedľajší účinok je nasledovný:

Ak by každý obyvateľ Slovenska dostal zdarma od štátu takúto dávku vitamínu D, štát by to stálo 15 miliónov €. Ale ľudia by boli zdravší a výdavky na zdravotníctvo by klesli o 250 miliónov €.

Čo je teda vedľajší účinok?

Čo je na jednej strane menší výdavok je na druhej strane menší príjem. Takže vedľajším účinkom by bolo to, že z vrecák farmaceutických firiem ubudne poriadne veľká čiastka. Ak by tento systém prevzala celá EÚ tak by sa ušetrilo cca 40 miliárd € ročne.

lieky-peniaze-257333-freepixabay

A to sme len pri jednom vitamíne. Nespomenul som dôležitosť správnej kombinácie D3 + K2 + A + Mg pre oveľa vyšší účinok. Ale to som uviedol v inom článku. Ak by sme to teda rozšírili na ostatné vitamíny, minerály a stopové prvky, byliny, či iné doplnky výživy, tak by sa zisky farmafiriem znížili ešte rapídnejšie. Ale ľudia pod vplyvom alternatívnych médií sa dozvedajú o potrebe užívania doplnkov. Farma firmy na to však tiež reagujú a popri liekoch vyrábajú množstvo doplnkov, samozrejme v nízkych koncentráciách, formách, ktoré sú zle využiteľné pre organizmus, lebo musia byť lacné, aby nevedomí ľudia kupovali tie a nie drahšie a kvalitné. V mnohých multiprípravkoch nájdeme vápnik, ktorý nemá význam dopĺňať, či také prvky, ktoré sú navzájom antagonistické a tak sa nevstrebe potrebný prvok. Taktiež sú do doplnkov pridávané plnidlá, sladidlá, mazadlá, konzervačné látky, …

Pár možných príkladov založených na systéme EÚ zahrňuje:
– Niacin: horná hranica 34 µg (mikrogramov) denne (účinná denná dávka začína od 2000-3000 µg).
– Vitamín C: horné hranice od 65 po 225 µg denne (účinná denná dávka od 6000 po 10000 µg).
– Vitamín D: horná hranica 5 µg denne (účinná denná dávka od 6000 do 10000 µg). Viac o dôležitosti vitamínu D a jeho nutná kombinácia s inými.
– Vitamín E: horná hranica 15 IU (international units, medzinárodných jednotiek) alfa tokoferolu denne, hoci samotný alfa tokoferol spôsoboval ničenie buniek a je pre telo toxický (účinné denné dávky zmesi tokoferolov sa pohybujú od 10000 po 12000 IU) … viac v článku:

Navyše EU vydala nariadenie č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach v ktorom zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú, zdravotné účinky produktu. To znamená, že naše deti už nebudú vedieť na čo je dobrý lipový, bazový, či kamilkový čaj. Lebo nie je v záujme mocných tohto sveta, aby sme sa vedeli sami uzdravovať. Je to novodobý spôsob „pálenia čarodejníc“. A tí, čo dokážu ľuďom naozaj pomôcť zbaviť sa problémov sú označovaní za šarlatánov, alebo perzekuovaní.

Dnes ale existujú rozporuplné názory, či vôbec užívať, alebo neužívať doplnky výživy. Podľa jedného tábora si vraj organizmus dokáže z ovocia a zeleniny získať dostatok živín. Aj ja som pred desiatkami rokov patril medzi tých, čo nesúhlasili s nepretržitým užívaním doplnkov výživy, kým som sa nedostal k niekoľkým štúdiám, ktoré skúmali o koľko % poklesol obsah živín v potravinách. Pri pestovaní plodín vo veľkovýrobe sa používajú herbicídy, insekticídy, fungicídy, desikanty, moridlá, regulátory, … ktoré ostávajú v rastline a zároveň likvidujú mikroorganizmy v pôde, ktoré zabezpečujú pretváranie živín z anorganických na organické.

Výsledky rozboru potravín Univerzity poľnohospodárstva v Gödöllő (Maďarsko) v rokoch 1966 a o 24 rokov neskôr – 1990:
– % pokles mikroprvkov: pšenica 50%, jačmeň 37,7%, kukurica, repa 75%, zemiak 86,7%
– % pokles vitamínov: hrášok 46,7%, mlieko 5%, kapusta 10%, mrkva 60%, paprika 12%

tabuľka poklesu živín v potravinách za 24 rokov

Ešte jeden príklad:

Je všeobecne známe, že človek, ako jeden z mála cicavcov si nevie sám vyprodukovať vitamín C. Takže si ho musíme dopĺňať. A to buď z jedla, alebo z doplnkov. ODD pre dospelého človeka je 75 mg. Ale pre udržanie zdravia ho potrebujeme oveľa viac. Cca 40 mg na kilogram telesnej váhy. 50 kilogramový človek ho potrebuje 2 g denne, 75 kilogramový 3 g denne, … Ak by sme 1 g vitamínu C chceli získať z jedla, potrebovali by sme denne zjesť 1,5 kg papriky, alebo 2,5 kg citrónov, či jahôd (ale nie tých z obchodu v zime), poprípade 4 kg paradajok, 10 kg višní, či 20 kg jabĺk. Aj keby toho niekto bol schopný, okrem chemikálií v obchode kúpených ovociach, by zjedol aj plno cukru (glukózy a fruktózy). Už tomu rozumiete?

Preto konzumácia funkčných potravín (ktoré sú nabité živinami a majú preukázateľný pozitívny vplyv na zdravie), sa stáva čoraz dôležitejšie. Vaše bunky budú sýte a nebudete potrebovať jesť prázdne kalórie z nezdravých potravín, ktoré ak nespálite, uložia sa vo forme tuku:

Nekupujte potraviny o ktorých neviete kto a ako ich pestoval, či zvieratá choval. Ak aj nakupujete v obchode, tak si vždy prečítajte etikety, aby ste vedeli, čo v nich je a ak sa tam nachádza čo i len jedna škodlivina, radšej to položte späť na pult! Ak prestanete kupovať nezdravé potraviny, tak výrobcovia ich prestanú vyrábať! Viac v článku:

Verím, že čoraz viac ľudí sa bude prebúdzať a pochopí, že je to dávno premyslený plán ako udržiavať ľudí v chorobe. Ale o tom som napísal článok už pred 7 rokmi:

Kto chce nájde aj oveľa staršie články, ako seriál Františka Šteffeka, ktorý po ich napísaní záhadne zomrel:

Podobne by sa dalo písať o tom že:
– pijeme „zdravú vodu“ z vodovodu, či PET fliaš a naše bunky sú atakované chlórom, flŕom (aj zo zubných pást) a telo zanášané mikroplastami –  viac v knihe Nespěchejte do rakve.
– vraj látky ako teflon, … sú pre naše dobro a v tak malom množstve, že neškodia.
– prečo je alkohol a fajčenie povolené, ale konope zakázané.
– ako nám škodia a akú závislosť vytvárajú lieky. Prečo by chceli, aby  cukrovkári, kardiaci, hypertonici, či ľudia s disfunkciami štítnej žľazy, … boli vyliečení, ak by potom nemuseli užívať lieky.
– preventívne prehliadky sú dobré na to, aby Vám našli choroby, vystrašili a mohli Vás „liečiť“.
– ako nás neučia správne sa hýbať a dýchať.
– umlčujú tých, ktorí dokázali, že ochorenia spôsobujú emócie, ktoré ľudia prežívajú a že prácou na úrovni morfogenetického poľa sa aj z toho môžu dostať – viac v sekcii BIO-logigká medicína.
– ako nám „pomáha“ očkovanie.
– ako nás deštruujú geopatogénne zóny, vodné žily, ničí elektromagnetické žiarenie a chemtrails.
– ako nám zatajujú skutočnú históriu, či pôvod človeka a učia nepotrebné veci v školách. Nerozvíjajú skutočný talent každého jedinca od malička a neodhalia jeho poslanie na tejto Zemi.
– …

Autor: Ing. Peter Tóth

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
2 862 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme